Šta je test opterećenja?

3 min čitanja
sta-je-test-opterecenja-5

Foto: acc.org

Lekari često savetuju test opterećenja da identifikuju fizičke bolesti i naprave planove lečenja za pacijente koji imaju problema sa radom srca. Test opterećenja služi za identifikaciju ili isključivanje ishemijske bolesti srca. Ukoliko ste se odlučili da uradite test opterećenja ili ukoliko Vam lekar savetuje da ga uradite, evo teksta koji vam može biti od koristi.

Šta je Ergo test ili test opterećenja

Ergometrija (test srčanog stresa) je vrsta medicinskog testa koji se koristi za procenu funkcije srca. To je vrsta medicinskog testa vežbanja na traci za trčanje ili biciklu, gde se pacijent podvrgava različitim nivoima intenziteta napora. Test se može koristiti za dijagnozu srčanih bolesti, procenu efikasnosti lečenja i procenu rizika od srčanog udara. Test se obično izvodi u klinikama ili bolnicama i traje oko 30 minuta. Test opterećenja srca obično zahteva od pacijenta da vežba na mašini dok mu se prate puls, krvni pritisak i zapis EKG-a.

Ko treba da uradi test opterećenja

Ergo test (test srčanog stresa) preporučuje se osobama koje imaju simptome kao što su često ili drhtavo disanje, ubrzan rad srca (tahikardija) ili nizak krvni pritisak (hipotenzija). Test se preporučuje i osobama koje imaju određene vrste srčanih oboljenja, kao što su ishemijska bolest srca, aortna stenoza i arterijska hipertenzija. Test se preporučuje i osobama koje planiraju da uđu u program vežbanja ili žele da poboljšaju svoje zdravlje.

Kakve informacije daje ovaj test?

Ergo test (test srčanog stresa) daje informacije o funkciji srca. Ovo uključuje procenu otkucaja srca, krvnog pritiska i otkucaja srca tokom vežbanja. Test takođe može pomoći da se utvrdi da li je pacijent sposoban za vežbanje ili određene fizičke aktivnosti. Takođe, ovaj test  može pomoći da se utvrdi da li je pacijent u opasnosti od srčanih bolesti ili srčanog udara.

Foto: cosmed.com

Kako se pripremiti za test opterećenja?

Pre nego što uradite Ergo test (test srčanog stresa), konsultujte se sa svojim lekarom da biste utvrdili da li je test pogodan za Vas. Pacijent treba da izbegava da pije alkohol i neke lekove dan pre testa. Neki lekovi mogu uticati na rezultate testa, pa je važno da se o tome konsultujete sa svojim lekarom. Pacijent takođe treba da se odmori 8-12 sati pre testa i izbegava fizičku aktivnost.

Koraci prilikom ovog testa

Tokom testa opterećenja, pacijent se podvrgava fizičkoj vežbi, obično na traci za trčanje ili stacionarnom biciklu, da bi povećao broj otkucaja srca. Kako puls raste, elektrokardiogram (EKG) beleži promene koje se mogu pojaviti. Ove promene mogu pružiti dokaze o srčanoj reakciji povezanom sa deficitom kiseonika, aritmijama i drugim abnormalnostima. Ako ergometrijski test ukazuje na ishemiju, lekari mogu da naprave plan nege koji može uključivati korekciju u pogledu ishrane, lekova ili hirurških intervencija.

Test opterećenja u  sportskoj medicini

U sportskoj medicini jako je zastupljen test opterećenja. Podaci se prikupljaju i koriste za merenje stvari kao što su funkcija srca, sposobnost disanja i sposobnost i snaga mišića za obavljanje određenih zadataka. Test opterećenja , koristi se takođe da bi se utvrdilo da li su sportisti nakon neke povrede dovoljno zdravi da se vrate u igru ili im je potrebno vreme da se oporave i zatim ponovo nastave sa treninzima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.