Da li je moguć prenos krpelja sa kućnog ljubimca na čoveka?

3 min čitanja
prenos-krpelja-sa-kucnog-ljubimca-na-coveka-7

Foto: MojaMedicina

Prolećni dani, martovsko sunce koje diže temperaturu i buđenje vegetacije, faktori su koji doprinose aktivaciji krpelja. Poslednjih godina sve češće je moguće sresti ih i u gradskoj sredini, te se postavlja pitanje da li je moguć prenos krpelja sa kućnog ljubimca na čoveka.

Krpelji su osmonožni paukoliki zglavkari, paraziti, koji se hrane krvlju drugih stvorenja. Krpelji mogu da se nađu i kod ljudi , ali je vrlo retko da ćete jednog dobiti direktno od svog ljubimca. Najverovatnije ćete ga pokupiti kada hodate kroz visoku travu. Njihov omiljeni način života je da se zakače za bilo koje stvorenje u prolazu kao što je jelen, jež, pas, lisica ili čovek. U ovom trenutku mogu biti mali kao čioda igle, jedva primetni.

Hraneći se krvlju tri do četiri dana, postepeno rastu do veličine graška i postaju sve tamniji. Zatim se odvoje nazad u travu i treba im nekoliko meseci da svare svoj obrok.

Da li je moguć prenos krpelja sa kućnog ljubimca na čoveka?
Foto: MojaMedicina.com

Krpelja možete lako zameniti sa bradavicom ili malom kvržicom na koži Vašeg ljubimca. Ne pokušavajte da ih povučete! Gotovo sigurno ćete ostaviti glavu zakopanu, što onda stvara reakciju stranog tela. Ako ste iskusni, uklonite krpelja sterilnom ili dezinfikovanom pincetom odvrtanjem njegove glave u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Ukoliko nemate iskustva, odvedite ljubimca kod veterinara.

Možete biti sigurni da se radi o krpelju ako nežno podignete njegov zaobljeni kraj. Tada ćete moći da vidite male crne udove, mnogo kraće od tela, kako se pomeraju u prostoru.

Postoje dve vrste problema koje krpelji izazivaju našim kućnim ljubimcima. Ostavljaju gadnu vidljivu reakciju na koži nakon što su uklonjeni. Ovo može trajati nekoliko meseci, ali izgleda da kućnom ljubimcu izaziva vrlo malo nevolja. S druge strane, ukoliko je krpelj zaražen mikroorganizmima, može uzrokovati infekciju Vašeg ljubimca koja ponekad ima fatalni ishod.

Situacije u kojima nastaje prenos krpelja

Prenos krpelja sa kućnog ljubimca na čoveka je moguć najčešće tokom međusobnog kratkog kontakta, maženja, igre, ili dugotrajnog, poput zajedničkog spavanja, kada se krpeljima daje dovoljno vremena da se otkače od životinje i pređu na čoveka. Kao što je već navedeno, takav scenario je redak, ali nije nemoguć.

prenos krpelja
Foto: MojaMedicina.com

Iako pseći krpelji mogu potencijalno da zaraze ljude različitim bolestima, oni predstavljaju najznačajniji rizik za pse, zbog čega je od vitalnog značaja da znate kako da zaštitite sebe, svoju porodicu i svog ljubimca.

Zbog toga je neophodno raditi na prevenciji, te sprovoditi redovne preglede ljubimaca posle izvođenja u prirodu. Preparati u vidu ampula koji se nanose na kožu psa ili mačke sadrže permetrin, supstancu koja će sprečiti trajno vezivanje krpelja sa životinjom. Ako ste u prilici, vakcinišite kućnog ljubimca vakcinama protiv zaraznih bolesti koje prenose krpelji, na taj način preveniraćete moguć razvoj bolesti.

Ispoštujte sledeće korake

Ukoliko ste u prirodi, mestu na kojem potencijalno ima krpelja, potrudite se da imate odeću sa dugačkim nogavicama ili dugačkim čarapama. Koristite sprej protiv buba ili eterična ulja sa limunom ili eukaliptusom. Proverite ljubimca i sebe posle perioda izlaganja prirodi i edukujte se o načinu uklanjanja krpelja.

Uz adekvatnu prevenciju, kontakt između životinje i čoveka može da bude bezbedan. Stoga nema razloga da međusobno ograničite komunikaciju ili da sebi uskratite potencijalno najboljeg prijatelja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.