Zdravstveni problemi sa kojima se danas suočava mlađa populacija

3 min čitanja
zdrastveni-problemi-mladje-populacije-7

Foto: siwi.org

Kao posledica savremenog načina života, danas imamo sve veći broj mladih koji imaju neku vrstu zdravstvenog problema koji im i te kako remeti normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti. U prošlosti, kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, insulinsku rezistenciju i slično isključivo su imale starije osobe. Danas to nije slučaj.

Statistički podaci pokazuju da je sve veći procenat mlađe populacije koja se suočava sa nekom hroničnom bolešću. Sigurno se pitate zbog čega je tako? Razlog je više nego očigledan – brz tempo života, stres, neadekvatna ishrana kao i nedovoljna fizička aktivnost. Sve su to faktori koji indirektno mogu uticati na naš organizam čineći ga podložnijim raznim virusima i infekcijama.

Zbog čega danas mlađi muškarci imaju problema sa erektilnom disfunkcijom?

Pored hroničnih oboljenja, sve više mlađih muškaraca ima problem sa potencijom, pa je poseta urologa kao i promena načina života od krucijalne važnosti za rešavanje ovog ni malo prijatnog zdravstvenog problema. Konstantna napetost na poslu, problemi sa prekomernom telesnom masom, problemi psihološke prirode, samo su neki od glavnih razloga za erektilnu disfunkciju. Seksualna nemoć i te tako može frustrirajuće delovati na jaču polovinu. Važno je ne stideti se i na vreme potražiti savete od lekara.

Zdravstveni problemi sa kojima se danas suočava mlađa populacija

Spondiloza i diskus hernija – degenerativna oboljenja savremenog doba

Imate krivu kičmu, a još uvek niste zakoračili u četrdesetu godinu života? Ništa neobično, posebno ako po ceo dan radite za računarom. Činjenica je da leđa prvo stradaju kada ih ne držimo u pravilnom položaju, pa se neretko dešava da se mladi žale na bol u lumbalnom delu kičmenog stuba u nekom periodu svog života. Od oboljenja kičme koja najčešće pogađaju mlađu populaciju jesu spondiloza i diskus hernija. Tada fizikalne terapije mogu biti od pomoći, ali i pridržavanje određenih saveta od fizijatra.

Problemi sa vidom – kada je potrebno obratiti se lekaru?

Još jedan oblik oboljenja savremenog čoveka danas jeste problem sa vidom. Neretko se dešava da se mladi koji rade za kompjuterom, a pri tom ne koriste adekvatnu zaštitu, žale na peckanje očiju nakon dana provedenog na poslu. Moguće je da su Vam potrebne naočare za vid ili treba da promenite trenutnu dioptriju. Svakako se savetuje da u ovom slučaju zakažete posetu kod oftamologa.

Višak kilograma – okidač za mnoge hronične bolesti

Ako se malo osvrnete oko sebe primetićete da je sve veći broj dece gojazno. Problemi sa viškom kilograma su posledica loše ishrane bazirane isključivo na brzoj hrani, prekomernim konzumiranjem masnih i prerađenih namirnica, kao i obimnom korišćenju slatkiša. Ako ovome još dodamo nedovoljnu fizičku aktivnost, problemi sa viškom kilograma su više nego evidentni.

Prekomerna telesna masa nosi sa sobom razne hronične bolesti poput dijabetesa i povišenog krvnog pritiska, pa se neretko dešava da mladi još u tinejdžerskom periodu dobiju neko hronično oboljenje koje ih prati kroz ceo život.

Kako se odupreti savremenom načinu života?

Fokusirajte se na one stvari koje možete da promenite. Možda ne možete od genetike da pobegnete, ali svakako možete da povedete računa o tome šta jedete. Raznovrsna ishrana bazirana na svežem voću i povrću, kao i kuvani obroci i dovoljan unos tečnosti u organizam, mogu učiniti čuda za naš organizam čineći nas vitalnim i zdravijim osobama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.