Šta je meditacija?

3 min čitanja
sta-je-meditacija-mojamedicina-1

Meditacija se praktikuje hiljadama godina. To je praksa skretanja pažnje na jedinu referentnu tačku eliminisanjem ometajućih i stresnih misli izazvanih spoljašnjim okruženjem.

Obrazloženje koje leži u osnovi meditacije je da je sreća stanje uma i proizvod unutrašnje misli. Trebalo biste da budete u stanju da odbacite spoljašnje okruženje kao nebitno i da ipak dostignete pravu sreću.

Meditacija je poznata po svojim emocionalnim prednostima – od njih je ključno podučavanje osobe kako da razume sopstveni um. Ovo omogućava nekome da transformiše svoje mentalno stanje po volji iz poremećenog ili negativnog u mirno, pozitivno i konstruktivno.

Ovo dovodi osobu bliže životu istinske sreće čak i ako njeni spoljašnji uslovi života nisu idealni. Nakon treninga u meditaciji, um će postepeno postajati sve mirniji i moguće je iskusiti čistiji oblik sreće. Na kraju, čovek će steći sposobnost da ostane srećan u bilo kom trenutku, čak i u najtežim okolnostima.

meditacija

Takođe je sve više istraživanja koja podržavaju pozitivan efekat meditacije na one koji pate od nekog zdravstvenog stanja – ovo je posebno tačno ako se pokazalo da stres pogoršava zdravlje. Ova stanja uključuju anksioznost, depresivni stres i zavisna ponašanja.

Nažalost, nemaju svi oni koji pate od zdravstvenih problema koristi od meditacije. Mnogi imaju problem da tokom dužeg vremenskog perioda sede mirno i duboko dišu. Takvi ljudi uključuju one sa poremećajem pažnje i hiperaktivnošću ili shizofrenijom.

Elementi potrebni da bi meditacija bila uspešna

  • Mirno okruženje – Ovo je posebno važno ako ste novi u meditaciji – sa praksom, osoba postaje veštija i moći će da meditira na bučnim, prepunim mestima ili u stresnim situacijama.
  • Udoban ili staložen stav – Ovo ne mora biti u sedećem položaju, već može biti ležanje, ustajanje, hodanje – sve dok je osobi udobno. Uz ovo rečeno, položaji meditacije u brojnim tradicijama održavaju ravnu kičmu kao važnu. Postoje mnogi položaji (polulotos, lotos, burmanski i egipatski), ali klasično praktikovani je položaj lotosa, tj. osoba je prekrštenih nogu, ali sa stopalima čvrsto na butinama.
  • Pasivan, ali prijemčiv stav – Ovo je možda najvažniji element meditacije, jer je ono što drži Vaš um podalje od mnogih smetnji koje izazivaju stres i brigu. Potreban je pasivan stav kako biste sprečili da Vaše spoljašnje okruženje i unutrašnje misli ometaju Vaš način razmišljanja. Umesto toga, sve smetnje treba da budu u mogućnosti da slobodno prolaze kroz um na odvojen način. Vremenom postaje lakše ograničiti se od misli i meditirati.
  • Predmet fokusa – Možete odlučiti da fokusirate svoju pažnju na predmet, mantru (često sanskritska reč) ili ritam sopstvenog udisanja i izdisanja. Zanimljivo je da je reč „mantra” izvedena iz sanskritske reči „čovek” što znači misliti i „tra” što znači osloboditi – zajedno ovo znači osloboditi od misli. Uobičajene mantre uključuju one sa asocijacijama koje donose mir kao što su „mir“ ili „Om“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.