Efekti stresa na naš organizam

2 min čitanja
efekti-stresa-na-nas-organizam-5

Foto: wallpaperflare

Šta je stres i koji su efekti stresa? Da li su mnogobrojne bolesti posledica hroničnog stresa?

U saobraćaju ste, kasnite na važan sastanak i gledate kako vam vreme izmiče. U toj situaciji Vaš hipotalamus, svojevrstan kontrolni toranj u mozgu, šalje informacije da se u krv otpuste hormoni stresa. Isti ti hormoni zaduženi su za sutiacije u borbama ili bekstvu. Srce i pluća ubrzavaju svoj rad, a mišići su spremni za akciju. Ovaj odgovor je dizajniran da zaštiti telo u hitnim slučajevima, pripremajući Vas za brzu reakciju. Ali kada se ovakva reakcija javlja često, iz dana u dan, zdravlje organizma se dovodi u pitanje.

Stres je prirodna fizička i mentalna reakcija na razna životna iskustva. Svako od nas je s vremena na vreme izložen stresu. U kratkotrajnim situacijama, stres je dobar za zdravlje. On pomaže organizmu da se izbori sa potencijalno ozbiljnim situacijama. Ukoliko se stresni događaji nadovezuju duži vremenski period, mogu da se jave posledice na našem zdravlju. Hroničan stres ostavlja trajne posledice, a ispoljava se mnogobrojnim i najrazličitijim simptomima. Neki od njih su razdražljivost, anksioznost, glavobolja, nesanica, depresija.

Efekti stresa na naš organizam
Efekti stresa na naš organizam – Foto: goodfon.com

Posledice stresa

Hroničan stres može da se manifestuje prejedanjem, zloupotrebom alkohola ili droga, socijalnim povlačenjem i drugim psihičkim poremećajima. Pod stresom, srce je stimulisano na viši stepen rada, sužavaju se krvni sudovi, ali zbog toga raste i krvni pritisak. Sve to vodi većem riziku ka moždanom ili srčanom udaru. Takođe, jetra je stimulisana na oslobađanje veće količine glukoze, što dugoročno vodi ka riziku od obolevanja od dijabetesa tipa 2. Nisu retki ni simptomi od strane digestivnog trakta u vidu mučnine, povraćanja, dijareje, opstipacije. Ni poremećaj seksualnih funkcija nije retkost. Nivo testosterona kod muškaraca postepeno opada, nastaje smanjena sinteza spermatozoida i erektilna disfunkcija. Kod žena se stes manifestuje poremećajem menstrualnog ciklusa, dok u ozbiljnim slučajevima uzrokuje simptome prerane menopauze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.