Klaster glavobolja

2 min čitanja
klaster-glavobolja-15

Foto: bug.hr

Klaster glavobolja ili migrenska neuraugija spada u najteže bolove, a poznata je i pod nazivom „samoubilačka glavobolja“. Najčešće se javlja između 25. i 50 godine života. Smatra se da svaka treća osoba u delu svog života doživi glavobolju.

U ovoj glavobolji dominiraju napadi koji najčešće traju do 15 minuta, a mogu i duže. Ovakvi napadi se javljaju do nekoliko puta dnevno. Nakon takvih napada koji traju i do 12 nedelja, javlja se period remisije (vreme bez bola) koji traje i do 30 dana. Kod manjeg broja ljudi zabeležena je hronična klaster glavobolja i tada periodi bez bola ne postoje ili su kratki.

Kako se manifestuje klaster glavobolja?

Napadi obično počinju noću i to sat nakon usnivanja, ali mogu da se jave i u toku dana. Bol je najčešće jednostran i to iznad orbitotemporalnog regiona. Pacijent opisuje bolove kao neizdržive, kao „ubod nožem“.

klaster glavobolja
Foto: narayanahealth

Bol kulminira od 5 do 15 minuta, a osoba se ponaša dramatično. Neprekidno se trlja i pridržava glavu rukama, a ponekad udara i glavom u zid ili okolne predmete. Kod nekih osoba se javljaju suicidne ideje i pokušaji samoubistva. Drugi simptomi su u vidu hiperemije konjuktive, zapušenost nozdrva, preznojavanje, spuštenost kapaka (ptoza) i suženje zenice oka.

Lečenje

Kod klaster glavobolja koristimo simptomatsku terapiju, terapiju bola i profilaktičku terapiju. Tokom samog napada udisanje kiseonika (8-10 l/min) smanjuje bol, ali nakon prestanka davanja kiseonika bol se vraća. Lekovi koji su efikasni su triptani ili dihidroergotamin. Profilaktička terapija podrazumeva primenu kortikosteroida, triptana ili davanje antagonista kalcijuma, verapamil, valproata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.