Klaster glavobolja

2 min čitanja
klaster-glavobolja

Foto: narayanahealth

Smatra se da svaka treća osoba u delu svog života doživi glavobolju. Migrenska neuraugija ili klaster glavobolja spada u najteže bolove, a poznata je i pod nazivom „samoubilačka glavobolja“. Najčešće se javlja između 25. i 50 godine života.

U ovoj glavobolji dominiraju napadi koji najčešće traju do 15 minuta, a mogu i duže. Ovakvi napadi se javljaju do nekoliko puta dnevno. Nakon takvih napada koji traju i do 12 nedelja, javlja se period remisije (vreme bez bola) koji traje i do 30 dana. Kod manjeg broja ljudi zabeležena je hronična klaster glavobolja i tada periodi bez bola ne postoje ili su kratki.

klaster glavobolja
Foto: bug.hr

Kako se manifestuju napadi?

Napadi obično počinju noću i to sat nakon uspavljivanja, ali se mogu javiti i u toku dana. Bol je najčešće jednostran i to iznad orbitotemporalnog regiona. Pacijent opisuje bolove kao neizdržive, kao „ubod nožem“. Bol kulmunira od 5 do 15 minuta, a osoba se ponaša dramatično. Neprekidno se trlja i drži glavu, a ponekad udara i glavom u zid ili okolne predmete. Kod nekih osoba se javljaju suicidne ideje i pokušaji samoubistva. Drugi simptomi su u vidu hiperemije konjuktive, zapušenost nozdrva, preznojavanje, spuštenost kapaka (ptoza) i suženje zenice oka.

Lečenje

Kod klaster glavobolja koristimo simptomatsku terapiju, terapiju bola i profilaktičku terapiju. Tokom samog napada udisanje kiseonika (8-10 l/min) smanjuje bol, ali nakon prestanka davanja kiseonika bol se vraća. Lekovi koji su efikasni su triptani ili dihidroergotamin. Profilaktička terapija podrazumeva primenu kortikosteroida, triptana ili davanje antagonista kalcijuma, verapamil, valproata.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.