Manje opasni uzroci bola u grudima – stanja koja nisu urgentna

2 min read
Manje-opasni-uzroci-bola-u-grudima

Foto: taasir

Manje opasni uzroci bola u grudima odnose se na stanja bez značajnih posledica za pacijenta i stanja koja mogu imati ozbiljan ishod, ali nisu urgentna i daju doktoru vreme da dođe do konačne dijagnoze.

Kardiovaskularna oboljenja – oboljenja srčanih zalistaka, stenoza aorte, hipertrofična kardiomiopatija, su oboljenja pri kojima se može javiti zamor, slabost i dispnea pri naporu.

Pulmonalna patologija – Pneumonija i tumor retko daju bol kao simptom. Kada se javi bol kod pneumonije, najčešće je periferno i kada se razvije pleuritis. Na dijagnozu nas upućuju drugi simptomi, groznica, kašalj, dispnea, auskultatorni nalaz (oslabljen disajni šum i krepitacije). Tumor je podmukla bolest kod koje asimptomatska faza može trajati dugo i periferne lezije izazivaju bol. Simptomi koji upućuju na dijagnozu su kašalj, hemoptizije i dispnea.

Manje opasni uzroci bola u grudima
Foto: alighahary

Gastrointestinalna patologija – Spazam jednjaka, GERB, peptički ulkus mogu dati bol da propagacijom u grudnu koš. Za spazam jednjaka su karakteristične spontane ili gutanjem izazvane kontrakcije, koje su praćene bolom u grudima i disfagijom. GERB, peptički ulkus i bilijarne kolike su često praćeni simptomima koji podsećaju na dijafragmalni infarkt.

Muskuloskeletna patologija – Istegnuće mišića ili ligamenata i fraktura rebara ili pršljenova kičme ispoljavaju se bolom u zidu toraksa. Pacijenti često navode podatak o prethodnom fizičkom naporu na koji nisu naviknuti ili o nedavnoj traumi. Frakture mogu biti spontane pa je bitan podatak o postojanju osteoporoze ili maligniteta. Ostali uzroci: kostohondritis, osteoartritis cervikalne i torakalne kičme, reumatoidni artritis.

Neurološka patologija – Kompresija kičmenih korenova na nivou cervikalne i torakalne kičme može dati bol u grudima. Najčešće je posledica degenerativnog procesa na kičmenom stubu, ali može nastati i usled benignog ili malignog procesa, primarnog i sekundarnog. Takođe uzrok bola može biti herpes zoster ili postherpetični bol.

Bolesti dojke Tumori dojke retko daju bol kao simptom, a upalni proces dojke je praćen bolom. Dijagnoza se postavlja na osnovu lokalnih znakova, crvenila, otoka i bola na palpaciju.

Emocionalni poremećaj – Može se manifestovati dugotrajnim tupim ili kratkim oštrim bolom, koji je praćen malaksalošću i emocionalnom napetošću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Скочи на траку са алаткама