Rano otkrivanje karcinoma dojke

2 min čitanja

Foto: abc7news

Rano otkrivanje karcinoma dojke je od presudnog značaja za pozitivan ishod lečenja. Karcinom dojke je najčešća maligna bolest žena u svetu.

Računa se da će svaka 8. – 11. žena oboleti od karcinoma dojke. Kada se rano otkrije, karcinom dojke obično može biti izlečiv. Iz tog razloga je značajno da se karcinom dojke što ranije otkrije.

Kako se može rano otkriti karcinom dojke?

Osnov ranog otkrivanja karcinoma dojke je mamografija, dijagnostička metoda u kojoj se koristi rendgensko zračenje. Studije su pokazale da je primena mamografije smanjila smrtnost od karcinoma dojke za 30%, zbog njegovog ranijeg otkrivanja. Značaj mamografije posebno je u mogućnosti da se otkriju karcinomi dojki koji su mali, pa ne mogu da se napipaju. Danas se kao standard smatra takozvana digitalna mamografija.

Rano otkrivanje karcinoma dojke
Foto: labblog.uofmhealth

Većina vodiča za rano otkrivanje karcinoma dojke preporučuje korišćenje mamografije za žene oko/nakon 40 ili 50 godine u vidu tzv skrining mamografije. Skrining mamografija obicno se ponavlja na svake dve godine. Uz mamografiju i pregled dojki u ranoj dijagnostici karcinoma dojke značaj imaju i samopregled dojki, ultrazvuk dojki i magnetna rezonanca. Ultrazvuk dojki ima veći značaj kod žena mlađe dobi, čije su dojke jos uvek ispunjene žlezdanim tkivom (tzv. guste dojke). Magnetna rezonanca je skupa i za sada se koristi samo i retkim slučajevima (veća porodična učestalost karcinoma dojke).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Možda ste propustili

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.