Treće porođajno doba

2 min čitanja
trece-porodjajno-doba-mojamedicina-95

Foto: .wikipedia.org

Treće porođajno doba nosi ime phasis placentalis i traje najkraće u odnosu na sve ostale periode porođaja. Sledi odmah nakon rađanja ploda.

Treće porođajno doba je period porođaja koji traje do 30 minuta od trenutka rađanja ploda. Manifestuje se rađanjem posteljice, po čemu je i dobilo ime. Period u životu žene kada se rodi posteljica zove se puerperijum, odnosno babine (babinje).

Nakon rađanja placente ukupna količina izgubljene krvi kod porodilje ne bi trebala da bude veća od 500 mililitara. Postoji više načina kojima se placenta odvaja od materičnog zida.

  • Prema Bodalek Šulcu odvajanje nastaje u središnjem delu pripoja u kojem se formira retroplacentarni hematom. Širenjem hematoma prema periferiji napreduje i odlubljivanje posteljice, te se ona na kraju ovog procesa odvaja samo periferijom. Posteljica sa niz porođajni kanal spušta glatkom, plodovom stranom, a količina krvarenja je uglavnom mala.
  • Odlubljivanje po Dankanu nastaje obrnuto, prvo ivično, a zatim se na samom raju odvaja centralni deo placente koja se u ovom slučaju rađa materičnom stranom. Krvarenje je u ovom slučaju nešto obilnije i prisutnije tokom trećeg porođajnog doba u odnosu na prethodni mehanizam.
  • Prema Gesneru odlubljivanje teče prema kombinaciji prethodna dva načina. Nastaje odlubljivanje od periferije ka centru placente, ali se posteljiva rađa svojom glatkom stranom.
treće porođajno doba placenta
Pogled na glatku, plodovu stranu placente – Foto: rastimozdravo.com

Rađanje posteljice takođe karakteriše oojava napona, baš kao i kod rađanja ploda. Posteljično tkivo vrši kompresiju na cervikalne ganglije koje dovode do kontrakcija dijafragme i prednjeg trbušnog zida.

Ukoliko se posteljica ne rodi u očekivanom periodu, kao opcija se razmatra manuelno odlubljivanje posteljice. Nakon rađanja, posteljično tkivo se pregleda, prati količina prisutne sveže krvi. U slučaju da se zapažaju nedostajući kotiledoni, u obzir dolazi manuelna revizija kavuma.

Rađanjem posteljice počinje četvrto porođajno doba u kojem je neophodno pratiti stanje trudnice, pregledati delove porođajnih puteva, zašiti međicu u slučaju postojanja rupture ili načinjene epiziotomije.

Pogled na placentu sa materične strane sa vidljivim kotiledonima – Foto: anatomywarehouse.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.