Amniotomija: prokidanje plodovih ovojaka

2 min čitanja
amniotomija-mojamedicina-75

Foto: 1888goodwin.com

Amniotomija predstavlja postupak prokidanja plodovih ovojaka uz pomoć određenog instrumenta. Ova akušerska procedura ima svoje prednosti koje se očekuju tokom porođaja.

Ovu akušersku proceduru izvodi zdravstveni radnik, često babica ili lekar akušer, u različitim kliničkim okruženjima, uključujući bolnice i centre za porođaj. Amniotomija se izvodi iz različitih razloga, prvenstveno da bi se olakšalo ili ubrzalo napredovanje porođaja i u cilju dobrobiti i za trudnicu i za plod. Ovaj zahvat je pogodan i radi upotrebe pojedinih dijagnostičkih metoda, kao što je postavljanje elektroda na skalp ploda radi unutrašnjeg nadzora, kada spoljašnji monitoring to ne može da nam priušti.

Prikaz amniotomije – Foto: theintuitivewomb.com

U narodu poznati vodenjak bi trebalo razlikovati od celokupne amnionske tečnosti. Zapravo, vodenjak je samo deo plodovih ovojaka ispunjen određenom količinom plodove vode koji se utiskuje glavicom ploda u cervikalni kanal i potpomaže dilataciju cerviksa. Uglavnom je oblika kupe i upravo taj izbočeni deo horioamnionske membrane se prokida tokom amniotomije. Nakon određenog stepena dilatacije cerviksa smatra se da prisustvo vodenjaka gubi svoju ulogu i dalje samo ometa dalje napredovanje porođaja. Iz tog razloga njegovo prokidanje može da dovede do ubrzavanja porođaja koji ima benefite i za majku i za plod.

Kako se izvodi amniotomija?

Pre amniotomije pristupa se pregledu grlića i proceni njegove dilatacije, odnosno izravnavanja sa donjim materičnim segmentom. Prokidanje ovojaka se izvodi tokom prisutnih kontrakcija, kada se ovojci maksimalno izboče. U odnosu na stepen dilatacije cerviksa možemo da pričamo o ranoj ili kasnoj amniotomiji.

amniotomija
U primeni je spektar različitihh metoda amniotomije, na slici je prikazana specijalizovana navlaka za prst kojom se bezbedno pristupa amniotomiji – Foto: dolphinmedical.com

Postupak prokidanja plodovih ovojaka se izvodi u sterilnim uslovima, što je glavni preduslov u prevenciji nastanka infekcija. Nakon procedure mogu da se jave jače kontrakcije uterusa koje su bolnije od dotadašnjih, što može da bude indikacija za razmatranje uvođenja terapije kontrole bola. Nakon amniotomije završava se prvo porođajno doba i sledi period rađanja ploda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.