Kako najpreciznije utvrditi plodne dane?

4 min čitanja
plodni-dani

Foto: vinmec.com

Plodni dani su period tokom menstrualnog ciklusa žene kada je verovatnoća za začeće najveća. Kod žena s 28-dnevnim ciklusom, plodni dani su obično između 11. i 16. dana ciklusa, računajući prvi dan menstruacije kao dan 1.

Tokom plodnih dana, u jajniku sazreva po pravilu jedna jajna ćelija, a nakon oslobađanja iz jajnika dolazi do jajovoda gde može da bude oplođena spermatozoidom. Ako dođe do oplodnje, jajna ćelija će se usaditi u sluznicu materice i razviti u embrion, što rezultuje trudnoćom.

Međutim, treba imati na umu da plodnost žene zavisi od mnogo faktora, uključujući starosno doba, zdravlje, način života i hormonske promene. Zato, iako je verovatnoća da dođe do trudnoće najveća u vreme plodnih dana, začeće nije zagarantovano, niti je moguće pouzdano predvideti period nastupanja plodnih dana.

plodni dani

Koja je najpouzdanija metoda za utvrđivanje plodnih dana?

Najpouzdanija metoda kojom se utvrđuju plodni dani zavisi od individualnih karakteristika žene, njenog menstrualnog ciklusa i preferencija. Među najčešćim i najefikasnijim metodama su:

  1. Merenje bazalne telesne temperature: Ova metoda uključuje merenje telesne temperature svakog jutra pre ustajanja iz kreveta. Tokom ovulacije, telesna temperatura se lagano povećava, što može ukazivati na plodne dane.
  2. Praćenje cervikalne sluzi: Sluz koju izlučuje cerviks menja se tokom menstrualnog ciklusa. Tokom plodnih dana, sluz postaje rastegljivija i slična belancetu, što olakšava prolazak spermatozoida kroz cerviks.
  3. Korišćenje testova ovulacije: Ovi testovi rade na detektovanju rasta hormona LH u urinu, koji se pojavljuje oko 24-36 sati pre ovulacije.
  4. Praćenje dužine menstrualnog ciklusa: Ako se menstrualni ciklus redovno javlja svakih 28 dana, plodni dani će verovatno biti između 12. i 16. dana ciklusa. Međutim, ova metoda može biti manje pouzdana za žene s nepravilnim ciklusima.

Važno je napomenuti da se ove metode mogu koristiti zajedno kako bi se dobila veća pouzdanost u utvrđivanju plodnih dana. Takođe, važno je razumeti da nijedna metoda nije 100% pouzdana u predviđanju ovulacije, stoga se preporučuje kombinovanje više metoda i pažljivo praćenje tela, kako bi se povećala verovatnoća za uspešno začeće.

Šta je folikulometrija?

Folikulometrija je metoda praćenja rasta i razvoja folikula u jajniku putem ultrazvučne dijagnostike. Folikuli su mehurići koji sadrže jajne ćelije, a koji se razvijaju u jajniku tokom menstrualnog ciklusa. Ova metoda prati veličinu i broj folikula u jajniku, što može pomoći u određivanju plodnih dana.

Tokom folikulometrije, žena se podvrgava ultrazvučnom pregledu jajnika nekoliko puta tokom menstrualnog ciklusa. Na osnovu veličine folikula, doktor može predvideti vreme ovulacije i sugerisati najbolje vrijeme za polni odnos kako bi se povećala verovatnoća začeća.

Folikulometrija se obično koristi u slučajevima kada se parovi bore s neplodnošću ili kada postoji potreba za kontrolisanim ovulacijama (na primer, kod postupaka asistirane oplodnje). Ova metoda može biti korisna jer omogućava precizno praćenje razvoja folikula i otkrivanje eventualnih nepravilnosti u ovulaciji.

Međutim, folikulometrija je invazivna metoda koja zahteva ultrazvučni pregled, što je povezano s troškovima i neugodnošću.

Šta ako izostane ovulacija?

Ako izostane ovulacija, to znači da se jajna ćelija nije oslobodila i samim tim trudnoća nije moguća u tom ciklusu.

Povremen izostanak ovulacije se ponekad događa kod žena sa zdravim reproduktivnim sistemom. Ipak, ukoliko se izostanak ovulacije ponavlja, to može da ukazuje na neke poremećaje ciklusa uzrokovane različitim faktorima, uključujući hormonske poremećaje, nezdrav način života, neke hronične bolesti ili probleme s telesnom masom.

U slučaju da često dolazi do izostanka ovulacije, postoje različiti tretmani koji mogu da pomognu u njenom podsticanju. To uključuje lekove koji stimulišu ovulaciju, poput klomifen-citrata ili gonadotropina, te promene u načinu života, zdraviji način ishrane, vežbanje i smanjenje stresa.

Ako žena ima problema s izostankom ovulacije i želi da zatrudni, preporučuje se konsultacija s ginekologom ili stručnjakom za neplodnost kako bi se odredio najbolji način lečenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.