Šta je medicinska etika i zašto je važna?

2 min čitanja
sta-je-medicinska-etika-i-zasto-je-vazna-5355

Foto: wallpapersafari

Medicinska etika uključuje ispitivanje određenog problema, uglavnom kliničkog slučaja uz upotrebu vrednosti, činjenica i logike, kako bi se donela odluka o najprihvatljivijem koraku u rešavanju problema.

Neki etički problemi su prilično jasni i daju smernice ka ispravnoj i neispravnoj odluci. Ali ponekad mogu da budu i zbunjujući, poput smernica za izbor dve ispravne odluke. Takvi primeri su diskusija na temu dve činjenice koje su u međusobnom sukobu, ili sukom dva različita sistema vrednosti – lekar i pacijent.

Lekari mogu da se susretnu sa nizom zbunjujućih etičkih problema, čak i u maloj medicinskoj praksi. U nastavku slede neke teme iz istraživanja kompanije Medscape 2016. godine u kojima su lekari imali različita mišljenja.

sta-je-medicinska-etika-i-zasto-je-vazna
Foto: istockphoto

Najčešće se radilo o: uskraćivanju lečenja zarad zadovoljstva budžeta organizacije ili polise osiguranja, zatim o prihvatanju novca od proizvođača lekova, prikrivanju grešaka, romantičnom povezivanju lekara i pacijenta, propisivanju placeba, kršenju poverljivih informacija pacijenta zbog zdravstvenog rizika.

Profesionalni standardi su tu da daju smernice o etičkim problemima. Ali postoje problemi koje oni ne mogu tematski da pokriju, kao ni nijanse koje su različite od pacijenta do pacijenta ili mirenju dve sukobljene vrednosti. Ne treba zaboraviti da medicinska etika nije samo misaoni proces, već uključuje i veštine ljudi koje su ključne u prikupljanju informacija i predstavljanju donesene odluke kojoma se pridobija poverenje svih strana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Možda ste propustili

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.