Šta je molekularna biologija?

2 min čitanja
sta-je-molekularna-biologija-1

Molekularna biologija je nauka koja se bavi izučavanjem strukture i uloge pre svega biomakromolekula poput proteina i nukleinskih kiselina, ali i drugih različitih molekula u prirodi. Akcenat je takođe i na spoznaji njihovog međudejstva, odonsno interakcijama.

Ova nauka doživljava svoj procvat u drugoj polovini dvadesetog veka. U tom periodu naučnici su iskoristili priliku da izoluju razne molekule i da manipulišu njima. Uvidom u detaljan sastav različitih molekula, molekularna biologija ušla je u pore praktično svake grane biologije. I ne samo biologije. Uvidom u detaljnu funkciju i interakciju različitih molekula naučnici su odgonetnuli na mnogobrojna pitanja, što je dovelo do napredovanja i na polju farmacije, madicine, biofizike, šumarstva i mnogih drugih oblasti.

molekularna biologija
Foto: utmb.edu

Za relativno kratak period došlo se do mnogobrojnih saznanja, podataka koji se čuvaju u specijalnim bazama. Razvijena je mogućnost manipulisanja genetskim materijalom i poseban vid biotehnologije nazvan genetsko inženjerstvo.

Slobodno se može reći da je uspeh čovečanstva u spoznaju sveta oko sebe ogroman, upravo razvojem ove grane biologije. Od nečeg vrlo apstraktnog, večitih pitanja koja su do skoro bila ravna naučnoj fantastici, došlo se do revolucionarnih podataka koja danas mogu čak da spasu i živote mnogih ljudi. S obzirom na kompleksnost kojom se ova nauka bavi, enormna količina novca bila je potrebna tokom poslednjih nekoliko decenija u cilju realizacije istraživanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.