Uzorkovanje krvi iz hiperemizovane ušne resice

2 min čitanja
uzorkovanje-krvi-iz-hiperemizovane-usne-resice

Foto:wired

Uzorkovanje krvi iz hiperemizovane ušne resice najčešće se koristi u cilju procene vremena krvarenja ili gasnih analiza.

Kako se vrši uzorkovanje krvi iz hiperemizovane ušne resice?

Ova metoda je posebno praktična kod određivanja količine kiseonika arterijske krvi. U tom slučaju krv uzeta iz prsta ili pete novorođenčeta sadrži veću primesu venske krvi i zbog toga nisu pogodne za analizu kiseonika.

Uzorkovanje krvi iz hiperemizovane ušne resice
Foto: acutecaretesting

Zapravo, na ovaj način potrebna nam je arterijska krv. Kako je dobiti? Na učnu resicu nanese se određena količina rubefacijensa koji se posle desetak minuta ukloni. Na ovaj način dilatirao se arterijski deo kapilara, te se kapilari poprimili karakteristike arterijske krvi. Sterilnom lancetom pravi se ubod na srednjoj trećini marginalnog dela učne resice. Ukoliko se ne pojavljuje dovoljna količina krvi postupak može da se ponovi maksimalno 4 puta. Krv nikako ne treba istiskivati, jer će na taj način u krvi postojati znatna količina intersticijumske tečnosti, pa rezultati neće biti merodavni.

Krv se zatim sakuplja u heparizovanu staklenu kapilaru tako da se ona postepeno sama puni pod naponom krvi. Kada se kapilara napuni više od dve trećine, urzorkovanje je završeno i može se pristupiti daljoj obradi krvi. U tom cilju koristi se gasni analizator koji informacije daje posle samo jednog minuta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.