Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Laktacija i lekovi protiv bolova

2 min read

Foto: workingmother

Česta je nedoumica majki koje doje da li uopšte i koji lek smeju da popiju protiv bolova. Koji analgetik sme da se pije tokom laktacije?

Naravno za svaku primenu lekova u tom dobu poželjno je (da ne kažemo trebalo bi) konsultovati ginekologa ili pedijatra. Međutim postoje neka urgetna stanja kada do lekara nije lako doći ili su prisutni bolovi koji već umornoj majci dodatno otežavaju dan.

Preporuka je paracetamol. Zašto? Paracetamol je lek koji prelazi u mleko u neznatnoj količini. Pored toga nema mnogo mogućih neželjenih efekata po majku. Paracetamol je i lek koji se daje bebama od rođenja za povišenu telesnu temperaturu, naravno u obliku sirupa, čepića i u prilagođenoj dozi. Rađene su mnogobrojne studije koje su potvrdile dozvoljenu upotrebu paracetamola tokom dojenja (ne, paracetamol nije kancerogen).

Medjutim paracetamol je srednje jak analgetik i antipiretik, odnosno smanjuje ne baš intezivan bol i snižava temperaturu. Pri tom paracetamol nije antiinflamatorni lek, odnosno on nema protivupalno delovanje, kod upalnih i bolnih stanja nema dovoljno jako delovanje.

Foto: ucsfhealth

Analgetik koji je jači, duže deluje, lakše se koristi, veoma uspešno deluje na samu upalu i potpuno otklanjanje bola – ibuprofen. Sva novija istraživanja pokazala su da se ibuprofen izlučuje u neznatnim količinama u mleko, da mu je delovanje intezivnije i dugotrajnije i da ga većina dojilja sa akutnim ili hroničnim bolovima više preferira. Naprosto njegovo protivupalno delovanje pospešuje brže umanjenje bola.

Potreban je samo oprez tokom korišćenja ibuprofena jer pojačava krvarenje i nadražuje želudac i majke sa sličnim tegobama najbolje da se odluče za paracetamol.

Acetilsalicilna kiselina (Aspirin, Midol) dozvoljena je ali u manjim količinama ako su paracetamol i ibuprofen kontraindikovani, dok drugi NSAIL (nesteroidni antiiflamatorni lekovi) nisu dozvoljeni tokom laktacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Skip to toolbar