Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Prva uspešna transplantacija penisa i skrotuma

2 min read

Foto: en.turkaesthetic

Uspešna transplantacija penisa i skrotuma prvi put je izvedena pre oko godinu dana.

Doktori su saopštili da je prva transplantacija penisa i skrotuma u svetu prošla uspešno i da organi imaju očuvanu funkciju uz postizanje erekcije i orgazma.

Nesrećni događaj

Pacijent je bio anonimni vojni veteran koji je izgubio donju polovinu tela u Avganistanu. Bio je na putu kako bi pomogao ranjenom vojniku i nagazio je na improvizovani eksplozivnu napravu. U tom trenutku izgubio je veći deo nogu, polnih organa i zadobio je povrede abdomena. Međutim postao je dobar kandidat za rizični hirurški zahvat.

Bilo je potrebno pet godina kako bi pacijent bio spreman za operaciju. Tokom tog perioda izvršene su tri transplantacije penisa, ali nijedna nije bila ovako opsežna. Ova transplantacija obuhvatala je jednu veću celinu koja se sastojala od penisa, skrotuma i donjeg dela abdomena. Nešto ovako nije pokušano nikada.

Operacija duga 14 časova

Operaciju je izvodilo 11 lekara tokom 14 časova, na posletku, poduhvat je bio uspešan. Prema njihovim rečima pacijent je zadovoljan transplantacijom i okolnostima koje ga čekaju u budućnosti. Pacijent takođe može da koristi toalet bez propratnih komplikacija. Ali jedan deo njegovih genitalija ipak nije transplantiran, a to su testisi.

Foto: NEJM, 2019.

Ako bi bila izvršena transplantacija i testisa, ovaj vojni veteran bi mogao da začne decu sa genetskim materijalnom donora. Ipak, ovaj pacijent je zadovoljan svojom odlukom.

Još tema

2 min read
2 min read

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Скочи на траку са алаткама