Alchajmerova bolest – terapija

2 min čitanja
Alchajmerova bolest

Foto: sciencemag

Alchajmerova bolest je bolest trarije životne dobi.

Alchajmerova bolest astaje zbog degenerativnih procesa neurona, slično kao i kod Parkinsonove bolesti. Međutim, lokalizacija tih procesa je drugačija, stradaju holinerhički neuroni frontalne kore. Neki autori smatraju da je ovo oboljenje autoimune etiologije. Neminovno, oštećenju neurona doprinose cerebro-vaskularne bolesti i hiperlipidemije koje dovode do taloženja beta amiloidnih plakova u neuronima.

S obzirom da se bolest ne može izlečiti, jer degenerisani neuroni ne mogu da se obnove, terapija Alchajmerove bolesti se svodi na prevenciju stanja koja će do nje dovesti. Na taj način se kombinuje farmakoterapija uz preventivne mere.

Alchajmerova bolest
Beta amiloidni plakovi – foto: theconversation

Kao terapija se koristi takrin, lek koji inhibiše acetilholin i pseudoholin esterazu i na taj način povećava raspoloživu količinu acetilholina u nervnom sistemu. Takrin takože inhibiše i mono-amino-oksidazu, te je rezultat toga povećanje količine serotonina, noradrenalina i dopamina. Dejstvo leka traje 6-8 časova. Donepezil je noviji lek sa sličnim dejstvom. U upotrebi su i nesteroidni antiinflamatorni lekovi, diklofenak i indometacin. Kortikosteroidi se koriste jer se smatra da je proces autoimune etiologije. Statini dovode do korekcije lipidnog statusa koji ukoliko su povišeni dovode do akumulacije beta amiloidnih plakova i njihovog oštećenja. U tu svrhu se koriste simvastatin i atorvastatin. S obzirom da je simvastatin jeftiniji lek, a dda imamo u vidu da je Alchajmerova bolest hroničnog toka, ovaj lek ima preimućstvo.

Od zaštitnih faktora primenjuju se vitaminn C, E i folati koji su čistači slobodnih radikala. U upotrebi je i terapija estrogenima, nesteroidnim antiinflamatornim lekovima i malom količinom alkohola, etanola naročito u obliku vina jer su njegove supstance takođe čistači slobodnih radikala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.