Divertikularna bolest gastrointestinalnog trakta

2 min čitanja
Divertikularna-bolest-gastrointestinalnog-trakta-1

Foto: sharmasurgery

Divertikularna bolest gastrointestinalnog trakta je stanje u kojem dolazi do vrećastih proširenja (divertikuluma) u zidu creva.

Divertikularna bolest gastrointestinalnog trakta nastaje zbog hernijacije mukoze i submukoze kroz slabe tačke na mišićnom sloju. U 95% slučajeva je zahvaćen sigmoidni kolon.

Najčešće je zastupljena u ekonomski razvijenim zemljama, a od etioloških činilaca treba spomenuti povećani intraluminalni pritisak koji može nastati zbog hrane siromašne vlaknima, kao i urođena slabost crevnog zida.

Kako se manifestuje?

Bolest je često asimptomatska, a ukoliko imamo simptome onda je to bol u donjem delu trbuha koji se pogoršava nakon obroka. Nadimanje, opstipacija i proliv su svakako simptomi poremećaja u pražnjenju creva i na to treba obratiti pažnju. Krvarenje se može javiti kod trećine pacijenata. U krvnoj slici mozemo uočiti skok leukocita, a u fizikalnom nalazu lokalnu osetljivost.

Divertikularna bolest gastrointestinalnog trakta
Divertikuli kolona – Foto: everydayhealth

Dijagnoza

Dijagnozu ćemo postaviti pomoću irigografije. Ultrazvuk, CT su dopunske metode koje cemo koristiti u slucaju komplikacija.

Jedna od najčešćih komplikacija su apscesi koji može dovesti do ozbiljnih zapaljenskih procesa, flegmone. Ukoliko dođe do slobodne perforacije u trbušnu duplju razviće se generalizovani peritonitis.

Lečenje

Ishrana bogata vlaknima, lako svarljiva hrana. Hirurški pristup je indikovan kod fistuloznih komunikacija i obilnih i čestih krvarenja.

Mekelov divertikulum

Mekelov divertikulum je najčešca kongenitalna anomalija tankog creva. Lokalizovan je na oko 40 do 50 cm od ileocekalne valvule. Zbog svog širokog vrata i sakusa u njemu se može naći želudačna sluznica. Najčešće ne daje nikakve simptome, krvarenje koje se može javiti je okultno ili u vidu hematohezije. Dijagnozu ćemo postaviti pomoću CT-a sa crevnim kontrastom. Lečenje se sprovodi hirurškim putem, resekcijom segmenta ileuma ili samog divertkuluma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.