Kako se pravilno skidaju rukavice?

2 min čitanja
kako-se-pravilno-skidaju-rukavice

Foto: MojaMedicina

Tokom rada sa pacijentima, kao adekvatna barijera koja štiti i pacijenta i medicinskog radnika, često se koriste sterilne medicinske rukavice. S obzirom da je neophodna uvežbana veština adekvatnog navlačenja rukavica na ruke, takođe je veoma važno bezbedno ih skinuti nakon rada sa pacijentima ili bolesničkim materijalnom. Ovom prilikom pojasnićemo na koji način se pravilno skidaju rukavice da Vaših dlanova.

Cilj je da se rukavice uklone na adekvatan način na koji koža ili drugi izloženi delovi tela neće doći u direktan kontakt sa spoljašnjom, kontaminiranom stranom rukavica. Ne treba zaboraviti da se svaki oblik bolesničkog materijla ili telesnih tečnosti smatraju potencijalno infektivnim. U našem slučaju koristićemo boju koja može da predstavlja recimo krv, urin ili neki drugi oblik telesnih tečnosti. Zapamtite, koža Vaših ruku ne sme da dođe u kontakt sa zaprljanom stranom rukavica, samo na taj način možemo da budemo sigurni da smo kroz ovaj proces postupili na najbezbedniji način.

Prvi korak podrazumeva uklanjanje jedne od rukavica. Pomoću palca i kažiprsta hvatamo slobodni kraj rukavice na drugoj ruci za njenu spoljašnu stranu i lagano je povlačimo sa dlana pazeći da ne uzrokujemo njeno oštećenje. Uklonjenu rukavicu zatim oprezno skupljamo u drugu rukavicu.

kako se skidaju rukavice
Foto: MojaMedicina

Nakon toga sledi drugi korak, uklanjanje rukavice sa druge šake. Prsti slobodne ruke zavlače se ispod rukavice i lagano se povlače prema vrhu prstiju. Ako smo postupak sproveli pravilno, kompletna spoljašnja strana rukavica sa infektivnim materijalom ostaje unutar jedne rukavice, a koža obe ruke je čista. Potom se rukavice odlažu u otpad, ali ne treba zaboraviti da je poslednji korak u ličnoj zaštiti i adekvatnom pranju ruku.

Oprez ako rukavice nisu adekvatno uklonjene

U slučaju da se prilikom uklanjanja rukavica dešavaju kidanja ili bilo kakvo narušavanje njihovog integriteta, rizikujemo potencijalno zaražavanje mikroorganizmima.

Foto: MojaMedicina

Važno je napomenuti da iako upotreba medicinskih rukavica predstavlja zaštitnu barijeru, one nisu zamena za pravilnu higijenu ruku. Zdravstveni radnici uvek treba da praktikuju temeljno pranje ruku pre i posle upotrebe rukavica kako bi osigurali najviši nivo kontrole zaražavanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.