Sindaktilija – spojeni prsti

2 min čitanja
sindaktilija-spojeni-prsti-moja-medicina-3

Sindaktilija predstavlja spojene prste na šakama ili stopalima. Poremećaj može da zahvati prste unilateralno ili bilateralno.

Sindaktilija je poremećaj koji nastaje tokom ebmrionalnog razvija, kada u šestoj nedelji gestacije ne dolazi do razdvajanja prstiju, pa oni izgledaju kao jedna formirana celina. Spojeni prsti se nasleđuju autozomno dominantno, naročito ako je reč o izolovanoj pojavi. Ipak, sindaktilija se često viđa kod mnogobrojnih sindroma. Iz tog razloga, ukoliko se ultrazvukom dijagnostikuje ovakva promena, potrebno je tragati za mogućim hromozomskim aberacijama. U obzir dolaze amniocenteza i biopsija horionskih resica u cilju traganja za spomenutim aberacijama.

Kakvu kliničku sliku daje sindaktilija?

U okviru ovog poremećaja opisan je čitav arsenal kliničkih manifestacija. Na primer, sindaktiliju možemo podeliti na jednostavnu i složenu. Jednostavna podrazumeva spojene susedne prste samo kožom, dok kod složene mogu da se uoče povezane koštane strukture.

Različite varijacije sindaktilije na gornjim ekstremitetima; mogu se oučiti jednostavna, složena, kompletna i inkompletna sindaktilija – Foto: seattlechildrens.org

Takođe, sindaktiliju možemo da opišemo kao kompletnu, kada su prsti spojeni celom dužinom, ili inkompletnu, parcijalnu, kada su spojenu samo delom dužine.

Naravno, što prsti dele manje zajedničkog tkiva, lakše je sprovesti hiruršku intervenciju i očekuje se odlična funkcionalnost razdvojenih prstiju, baš kao što je slučaj sa jednostavnom sindaktilijom. U slučaju složene sindaktilije, hirurška intervencija daće manje afikasne rezultate u pogledu funkcionalnosti. Bitno je navesti da je operaciju poželjno sprovesti u dečjem uzrastu, kada dete još uvek nije svesno svoje različitosti u odnosu na drugu decu, jer u kasnijem životnom dobu mogu da se jave emocionalne smetnje.

sindaktilija
Jednostavna sindaktilija, PA rendgenografija obe šake devojčice stare deset godina. Uočava se mekotkivna fuzija bilateralno trećeg i četvrtog prsta. Koštani elementi su normalni bez međusobne fuzije – Foto: researchgate.net

U svrhu detaljnog planiranja hirurške intervencije zlatni standard predstavlja rendgenografija zahvaćene šake ili stopala. Posebnu komplikaciju predstavlaju spojeni svi prsti jedne šake, kada čine jednu nefunkcionalnu celinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.