Kako se navlače sterilne rukavice?

2 min čitanja
kako-se-navlace-sterilne-rukavice-moja-medicina-2

Foto: MojaMedicina.com

Sterilne rukavice obezbeđuju barijeru između ruku medicinskog radnika i objekata, potencijalno kontaminiranih telesnih tenčnosti sa kojima one dolaze u kontakt.

Tokom rada neophodno je da uvek budemo svesni koji predmeti u okruženju su sterilni, a koji nisu i sa kojim sve površinama sterilne rukavice na našim rukama imaju komunikaciju.

Sterilne rukavice u koracima

Ovom prilikom pokazaćemo vam kako da adekvatno navučete sterilne rukavice. Pre svega kada otvorite jedno pakovanje, na zavijenom papiru dobićete informacije o veličini rukavica i njihovoj orijentaciji u odnosu na levu ili desnu šaku. Higijena ruku se podrazumeva, pa se očekuje da su one prethodno oprane sapunom i vodom ili pak dezinfikovane 70% alkoholom.

Informacije na pakovanju – Foto: MojaMedicina.com

Pažljivo otvorite savijeni papir, tako da tom prilikom ne dodirujete rukavice. Navucite prvo jednu rukavicu, u ovom slučaju desnu, dodirujući je levom rukom samo na unutrašnjoj strani za koju i ne očekujemo da tokom rada bude sterilna. Ne zaboravite da budete pažljivi, da ovom prilikom ne oštetite rukavice.

Levu rukavicu navlačimo tako što je pre svega zahvatamo desnom rukom u predeo za koji očekujemo da bude sterilan. Podsetićemo vas, spoljašnjost desne rukavice je ovom prilikom sterilna. I ovaj put budite pažljivi pri navlačenju leve rukavice kako biste sačuvali njen integritet.

Kako se navlače sterilne rukavice
Foto: MojaMedicina.com

Ukoliko pojedini delovi rukavica ne prijanjaju na šake kako treba, sada je prilika da to popravite i zatim ste spremni za rad. Ne zaboravite da koristite rukavice odgovarajuće veličine. Njihove dimenzije mogu da budu izražene oznakama small, medium i large, ili pak da budu označene brojevima. Sa suviše malim rukavicama imaćete poteškoće pri stavljanju na ruke, a takođe rizikujete da napravite njihovo oštećenje. S druge strane, suviše velike rukavice lako ćete postaviti na šake, ali to uključuje i rizik od njihovog svlačenja tokom pojedinih procedura, pa u opasnost možete da dovedete i pacijenta i sebe.

Srećno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.