Fizikalni pregled akutnog apendicitisa

2 min čitanja

Photo: elroble

Akutni apendicitis je najčešće akutno zapaljenje u abdominalnoj hirurgiji. Fizikalni pregled akutnog apendicitisa je kamen temeljac u dijagnostici ovog oboljenja.

Gotovo uvek je uzrokovan opstrukcijom lumena. Kod mlađih ta opstrukcija je uzrokovana bujanjem submukoznih limfnih folikula, a kod odraslih uzrok opstrukcije bude najčešće koprolit.

Prvi simptom je bol u trbuhu (epigastrijum ili paraumbilikalno). Bol se lokalizuje u donjem desnom kvandrantu, praćen je mukom, gađenjem i povraćanjem. Telesna temperatura je obično povišena, oko 38 stepeni i više. Razlika između aksilarne i rektalne temperature je preko jednog stepena. U krvnoj slici dominira leukocitoza, 10-12000, sa skretanjem u levo.

Dijagnoza

Dijagnozu postavljamo na osnovu anamneze, fizikalnog pregleda, labaratorijskih nalaza i radiografije. Ovde treba naglasiti da mnoga abdominalna zapaljena daju sličnu kliničku sliku kao akutni apendicitis, pa treba razmotriti i druga patološka stanja.

Fizikalni pregled

Najpouzdaniji znak zapaljenja apendiksa je palpatorna osetljivost u desnoj ilijačnoj jami u Mc Burneyevoj tački (linija od spine iliacae anterior superior i pupka). Pored bolne osetljivosti, ponekad se može napipati i bolna tumefakcija.

Fizikalni pregled akutnog apendicitisa
Fizikalni pregled akutnog apendicitisa – Photo: outlanderanatomy

U dijagnozi akutnog apendicitisa koristimo i sledeće znake, čiji je cilj da odrede lokalizaciju bolne osetljivosti:

  • Blumbergov znak – pritiskom na predeo apendiksa se izaziva bol, a naglim popuštanjem bol se pojačava, što govori u prilogu odmaklom zapaljenju.
  • Rovsingov znak – pri pojačanoj palpaciji u levoj ilijačnoj jami dolazi do potiskivanja gasa sadržaja creva prema cekumu, pacijent tada oseća bol u desnoj ilijačnoj jami.
  • Znak iliopsoasa – ovaj znak je pozitivan kod retrocekalnog položaja apendiksa, pri palpaciji u predelu apendiksa bolesnik podiže ispruženu desnu nogu i tako se provocira bol.
  • Test opturatora – pozitivan je kod pelvične lokalizacije apendiksa, pri unutrašnoj rotaciji savijene noge izaziva se bol u trbuhu.
  • Owingov znak – blago se pritiska Mc Burneyevoj tačka, bolesnik kašlje, dolazi do pojave bola.
  • Grassmanov znak – pojačana bolna osetljivost u predelu desnog donjeg kvandranta pri laganoj perkusiji.

Navedeni znaci ne moraju uvijek biti prisutni, pa izostanak ne sme dovesti u zabludu lekara koji pregleda bolesnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.