Hipogonadizam kod muškaraca

2 min čitanja
hipogonadizam-kod-muskaraca

Foto: giresunhaberci

Hipogonadizam kod muškaraca predstavlja smanjenu aktivnost muških polnih žlezda.

Opisuju se primarni, sekundarni i tercijarni hipogonadizam kod muškaraca. Bez obzira na etiologiju poremećaja, zajedničko za sve hipogonadizme je smanjena količina testosterona u krvi.

U zavisnosti kada nastaje hipogonadizam, razlikuju se i različiti klinički entiteti:

  • Ako se hipogonadizam javi pre puberteta primarne seksualne karakteristike ostaju nerazvijene (penis i testisi), a izostaje i razvoj sekundarnih seksualnih karakteristika. Odnosno brada je oskudna, Adamova jabučica ostaje nerazvijena, glas kod ovih osoba je nešto viši, mišićna masa je smanjena, prisutna je gracilna građa sa dugačkim ekstremitetima jer se prolongira zatvaranje epifiznih hrskavica dugih kostiju zbog nedovoljne količine testosterona, kosti su osteoporotične.
  • Kada hipogonadizam nastane posle puberteta, sekundarne seksualne karakteristike uglavnom sporo iščezavaju, ali se libido i potencija rapidno smanjuju.

Primarna hipofunkcija testisa nastaje zbog oštećenja samih testisa, zbog kastracije, traume, infekcija, radijacije. Smanjene količine testosterona, kojeg luče Lejdigove ćelije, prate povišene količine FSH (folikulostimulišući hormon) i ICSH (intersticijalnih ćelija stimulišući hormon – to je LH kod žena) jer adenohipofiza pokušava da stimuliše testise da rodukuju veće količine testosterona. Zbog toga se ovaj poremećaj označava i kao hipergonadotropni hipogonadizam.

Hipogonadizam kod muškaraca
Klinifelterov sindrom, foto: oncohemakey

Primer je Klinefelterov sindrom, najlešće višak polnih hromozoma u vidu trizomije (47 XXY), ali su moguće i multiple varijante sa naravno težom kliničkom slikom. Ove osobe su muškog pola, uglavnom su sterilne, kod polovine se uočava ginekomastija. Gracilne su građe, smanjene mišićne mase, dugačkih ekstremiteta. Moguća je mentalna insuficijencija.

Sekundarna hipofunkcija testisa je uslovljena oštećenjem na nivou hipofize. Smanjene su količine FSH i ICSH, ujedno i testosterona, pa se poremećaj označava kao hipogonadotropni hipogonadizam.

Tercijarna hipofunkcija testisa nastaje zbog oštećenja hipotalamusa. Primeri su Dystrophia adiposogenitalis i Kalmanov sindrom, kada je smanjena količina testosterona uslovljena nedovoljnom količinom hormona oslobađanja gonadotropina (LH-RH)

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.