Impotencija kod muškaraca – da li postoji lek?

3 min čitanja
impotencija-kod-muskaraca-da-li-postoji-lek-1

Foto: cityam.com

Impotencija kod muškaraca se manifestuje onda kada u toku 6 meseci u oko 50% pokušaja postoji problem sa: postizanjem erekcije, održavanja erekcije, gubitka libida ili prevremene ejakulacije.

Različite studije su pokazala da se čak polovina ispitanika susrela sa impotencijom, a da rizik raste sa rastom broja godina.

Normalno je da se povremeno događaju ovakvi problemi i to nije razlog za brigu, jer svako od nas trpi stres, povremene fizičke tegobe ili psihičke probleme koje ostavljaju posledice. Ali kada je impotencija kod muškarca učestala, vreme je za lečenje.

Mnogi pate od ovakvih stanja, ali pomoć se retko traži. Erektilna disfunkcija je poremećaj kao i svaki drugi, ima razne uzroke i načine lečenja pa je obraćanje lekaru najbolji izbor i način za potpuno izlečenje.

Koji su uzroci erektilne disfunkcije?

Da bi se pronašao lek za impotenciju kod muškaraca, prvo se mora definisati uzrok, a on može biti:

  • Fizički uzrok (pušenje, alkohol, droga, gojenje, vaskularni problemi, dijabetes, pritisak, povreda kičme, neurološki problemi…)
  • Psihički uzrok (anksioznost, stres, depresija, poremećaj sna…)

Lekar opšte prakse će započeti analize i utvrditi da li je pacijent pretrpeo stresan period, imao povredu leđa, da li je opšte zdravstveno stanje dobro… Sve ovo će dati smernice kojima lekarima dalje treba da se vodi i nastaviti sa pretragama, a od toga dosta zavisi i lečenje, jer tretmani nisu isti za različite uzroke.

impotencija kod muškaraca

Nekada je potrebno posetiti neurologa, nekada psihijatra, a nekada fizijatra. Od kombinacije simptoma i konkretnog problema zavisi brzina i efikasnost lečenja.

Impotencija kod muškaraca – terapijski protokoli za lečenje

Impotencija kod muškaraca se leči terapijskim protokolima koji na prvom mestu deluju na uzrok nastanka problema, a tamo gde to nije moguće onda na samu posledicu tj. problem sa nastajanjem i održavanjem erekcije.

U slučaju povreda kičme i vaskularnih problema, usmerena FSWT terapija može dosta da pomogne za bolju prokrvljenost i vraćanje normalne seksualne funkcije. Ipak, ovo je samo deo protokola koji se moraju kombinovati da bi se postigao zadovoljavajući rezultat.

Zdravstveni problemi kao što je neadekvatni životni stil ili bolesti kao što je šećerna bolest i povišen krvni pritisak, moraju se lečiti drugačijom terapijom, a kada se uzročnici otklone, to će redukovati simptome erektilne disfunkcije.

Vrlo često zatreba i psiholog tokom terapijskih procedura, jer se stvara i psihički problem i psihička blokada koja pogoršava impotenciju i šanse za lečenje.

Ako ništa drugo ne da rezultate, operativni zahvat može biti dobro rešenje putem ugradnje penilne proteze. Postoje dve vrste koje se ugrađuju u telo penisa i na različite načine omogućavaju postizanje i održavanje erekcije i bez stimulacije.

Ovo je poslednji izbor, ali je i to rešenje kada impotencija kod muškaraca nije mogla da se izleči na neki drugi način.

Lek za mušku impotenciju itekako postoji, ali je potrebno pronaći stručne lekare, fizijatrijsku ili drugu kliniku i uključiti kombinovan pristup rešavanju problema.

Ipak, sve započinje sa priznavanjem da realan problem postoji i da neće nestati sam od sebe. Veliki broj muškaraca ga ima i što su stariji, to je situacija složenija. Nije sramota priznati, jer je to veliki deo rešenja. Što lekari ranije počnu sa tretmanima, to će i lečenje biti efikasnije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.