Moderna otkrića u terapiji erektilne disfunkcije

3 min čitanja
terapija-erektilne-disfunkcije-5

Foto: lynkpleasure.com

Tokom istorije, očigledno je da su isprobani mnogi različiti pristupi u terapiji erektilne disfunkcije. Razni lekovi, konzumacija životinja i rani počeci psihologije, isprobani su kao potencijalni tretmani. Iako je izgledao uglavnom holistički, tek su u renesansi ti lekari počeli da obraćaju pažnju na stvarnu mehaniku ljudskog tela.

Počevši od 1908. godine, pojavila su se medicinska otkrića u pogledu lečenja erektilne disfunkcije. Jedna od njih je bila procedura koju je doktor Frenk Lidston (1858-1923) zasnivao na verovanju da je erekcija penisa povezana sa kardiovaskularnim sistemom.

Uređaj doktora Otoa Ledera – Arkansas Health Care Access Foundation

Godine 1913. doktor Oto Lederer je napravio razvoj mašina za vakumiranje penisa. Iako je doktor Džon King prvi primenio koncept vakuumske tehnologije za impotenciju 1874. godine, Ledererov uređaj je bio sofisticiraniji u stvaranju kombinovane sile koja se sastojala od kompresije i usisavanja, koja je mogla udobno da dovede penis do pune erekcije.

Penisni implanti i čudo vijagre u terapiji erektilne disfunkcije

Tokom prve polovine 20. veka, mnogi lekari su eksperimentisali sa transplantacijom i operacijom penisa. Zapravo, kod doktora Serža Voronofa, procedura transplantacije i implantata je počela da otkriva potencijal u obnavljanju erekcije penisa.

Doktor Bogoras je 1936. godine uspešno ugradio jedan od prvih implanata, koji je koristio rebarnu hrskavicu i rebarnu kost da rekonstruiše čvrstinu ljudske erekcije. Ova procedura se pokazala uspešnom samo šest meseci dok telo nije resorbovalo hrskavicu i kost, ostavljajući erekciju ponovo beživotnom.

Godine 1950. hirurzi su prešli na protetiku i porculanske implante kako bi pokušali da održe erekciju. Ovo je evoluiralo u implante koji su zahtevali dve polietilenske šipke koje su pomagale u održavanju erekcije 1966. godine

Do 1973. godine sledi razvoj silikonske gume na naduvavanje i preciznije postavljanje implanta unutar penisa. Ovo je učvrstilo popularnost i uspeh hirurgije protetskih implantata u zapadnom svetu.

Spomenute metode biće popularne do devedesetih godina prošlog veka, kada je proboj savremene terapije slučajno otkriven. Na tržište je pušten lek za srce „sildenafil“. Iako su njegova dejstva bila usmerena ka kardiovaskularnom sistemu, neželjena dejstva su se ubrzo pokazale kao veoma vešte u održavanju erekcije penisa.

erektilne disfunkcije
Tablete vijagre kompanije Pfizer

Ovaj neželjeni efekat je naveo farmaceutskog giganta Pfizer (Fajzer) da dalje istraži zašto se to dogodilo. Do 1998. Pfizer je objavio lek poznat kao Viagra, koji je bio zasnovan na istoj hemiji. Zbog ovog neverovatnog otkrića, operacija implantacije penisa je sada postala poslednje opciono sredstvo.

Otključavanje tajni penisa

Treba napomenuti da je čovečanstvu bilo potrebno hiljade godina da shvati kako funkcioniše penis. U modernoj eri, farmaceutski proizvodi su preuzeli vodeću ulogu u studijama erektilne disfunkcije. Starije metode operacije, bolesti i konzumacija životinjskih proizvoda, više se ne smatraju održivom opcijom.

Medicinska nauka sada dobro razume uzroke erektilne disfunkcije. Trenutno se veruje da je preko 80% slučajeva erektilne disfunkcije posledica kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, neuroloških problema. Veruje se da je samo 10% slučajeva uzrokovano sa psihološkog aspekta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.