Hronične komplikacije dijabetesa

2 min čitanja
hronicne-komplikacije-dijabetesa-1

Foto: gesund-aktiv

U hronične komplikacije dijabetesa spadaju promene na velikim i malim krvnim sudovima.

Hronične komplikacije dijabetesa su razlog za razvoj teške kliničke slike pacijenata sa ovom bolešću. Ukoliko je glikemija dijabetičara dobro regulisana i u okvirima je referentnih vrednosti, promene na krvnim sudovima su minimalne i kvalitet života ovih osoba je veoma dobar. S druge strane, neregulisana glikemija dovodi do promena na velikim krvnim sudovima (makroangiopatije) i malim krvnim sudovim (mikroangiopatije).

Makroangiopatije predstavljaju ubrzan proces ateroskleroze na velikim arterijma, koji se javlja kod neregulisanog dijabetesa. Usled nedostatka insulina ne samo da je povećana glikemija, nego se javlja i povećanje lipida, triglicerida u plazmi što neminovno dovodi do ubrzanog procesa ateroskleroze u zidovima krvnih sudova. Najčešće su zahvaćene koronarne, cerebralne i arterije ekstremiteta. Zbog toga posledično može da se razvije infarkt miokarda ili na primer cerebralno krvarenje.

Hronične komplikacije dijabetesa
Aterosklerotski izmenjen krvni sud – Foto: labmedica

Mikroangiopatije predstavljaju proces arterioloskleroze koje su karakteristične za male krvne sudove, arteriole. U intersticijumu između mišićnih ćelija zidova arteriola taloži se hijalini materijal glikoproteinskog porekla. Arterioloskleroza je karakteristika i maligne hipertenzije. Neminovno je da oštećenje endotela dovodi do ovog procesa. Razlozi hijalinih promena su alternativni putevi metabolisanja glukoze i glikozilacija proteina. Promene u vidu zadebljanja bazalne membrane javljaju se na kapilarima. Generalno, zid ovih krvnih sudova je proširen, a lumen je sužen, što devodi do ishemije tkiva kojeg izmenjen krvni sud vaskularizuje.

Mikroangiopatije se uglavnom uočavaju na krvnim sudovima retine, neurona i bubrega, pa tako nastaju dijabetesna polineuropatija, retinopatija i nefropatija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.