Dijabetička retinopatija

2 min čitanja
dijabeticka-retinopatija-12

Foto: wallpaperup

Dijabetička retinopatija je komplikacija dijabetesa na očima i glavni je uzrok gubitka vida kod radno sposobnog stanovništva.

Patogeneza

Dijabetička retinopatija je mikroangiopatija koja zahvata kapilarnu mrežu i male krvne sudove. Hiperglikemija tokom dužeg trajanja bolesti dovodi do oštećenja endotela krvnih sudova, što se manifestuje gubitkom pericita i zadebljanjem bazalnih membrana. Zbog toga nastaje povećana propustljivost kapilara kao i suženje njihovog lumena. Vremenom dolazi do nastanka hipoksičnih zona. Hipoksična retina produkuje faktore neuroangiogeneze pa nastaju novi krvni sudovi, koji su skloni krvarenju. Povećana propustljivost posebno ugrožava makulu luteu, sto dovodi do smanjenja vidne oštrine. Gubitak vidne funkcije nastaje kako zbog intraokularnog krvarenja iz novonastalih krvnih sudova, tako i oštećenjem makule (češće).

Dijabeticka retinopatija
Dijabetička retinopatija – Photo: ocni.hr

Klinička slika

Od kliničkih manifestacija prisutan je edem, koji ako je lokalizovan van centra makule, ne umanjuje vidnu oštrinu. Važan je edem koji zahvata centar ili preti da ga zahvati. Postoji dve kliničke faze: proliferativna i neproliferativna. Kliničku sliku neproliferativne retinopatije sačanjavaju: promene na venama u smisli naizmeničnog suženja i proširenja, intraretinalne hemoragije kao znak hipoksije retine, beli pamučasti eksudati u sloju nervnih vlakana-mikroinfarkti, mikrovaskularne anomalije. Ako su promene prisutne u većem delu očnog dna, radi se o težem obliku neproliferativne retinopatije, koja je prelaz u proliferativnu i naziva se preproliferativna. Nalaz novoformiranih krvnih sudova ukazuje na proliferativnu retinopatiju. Novoformirani krvni sudovi uzrokuju obilno intraokularno krvarenje, a proliferacija fibroznog tkiva može dovesti do trakcione ablacije retine. Ove dve komplikacije su i uzrok totalnog gubika vida.

Terapija

Pošto dijabetična retinopatija predstavlja globalni problem, terapijski pristup se odvija kroz sledece etape:

  • kontrola osnovne bolesti i sistemskih faktora rizika
  • skrining
  • laser terapija
  • aktivno učešće obolele osobe

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.