Organifikacija joda

1 min čitanja
organifikacija-joda

Foto: experiencelife

Organifikacija joda je termin koji se odnos na metabolizam joda u organizmu.

Jod je mikroelement koji je neophodan za sintezu tireoidnih hormona. Tireoidne hormone sintetiše i luči tireoidna žlezda. U njih spadaju trijodtironin (T3), tetrajodtironin (tiroksin-T4) i kalcitonin. Kalcitonin ima ulogu u homeostazi kalcijuma i sintetišu ga parafolikularne ćelije tireoidne žlezde, C ćelije. Stoga ga sada nećemo razmatrati.

Posle ulaska jodida u ćelije tireoidee, enzim tireoidna peroksidaza ih prevodi u višu valencu i zatim se jod ugrađuje u tirozinske ostatke tireoglobulina.

Za sintezu hormona T3 i T4 neophodan je jod. Jod se u crevima apsorbuje iz hrane i vode u vidu jodida i transportuje se u cirkulaciji vezan za proteine plazme. Kada nošen krvlju stigne do tireocita, oni ga preuzimaju aktivnim transportom uz utrošak energije jer je koncentracija joda u ovim ćelijama i do 200 puta veća nego u cirkulaciji. Posle ulaska jodida u ćelije tireoidee, enzim tireoidna peroksidaza ih prevodi u višu valencu i zatim se jod ugrađuje u tirozinske ostatke tireoglobulina. Na taj način nastaju monojodtirozin i dijodtirozin, koji međusobnim interakcijama daju trijodtironin (T3) i tetrajodtironin (T4).

organifikacija joda
Molekul tiroksina – Organifikacija joda – Foto: wikipedia

Tireoidni hormoni se u vidu tireoglobulina skladište u meškovim tireoidne žlezde i otpuštaju se u krv po potrebi.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.