Povidon jod – upotreba

2 min čitanja
Povidon jod upotreba

Foto: iStock

Povidon jod 10% rastvor veoma je aktuelan poslednjih dana, sasvim jasno jer povidon jod ima izuzetna antimikrobna dejstva i koristi se kao antiseptik za kožu, sluzokožu, opekotine i rane.

Poseduje:

  • baktericidno
  • virucidno
  • fungicidno i sporocidno delovanje
  • deluje i protiv protozoa.

Izdaje se u apoteci kao OTC lek, u slobodnoj prodaji bez lekarskog recepta.

Kako deluje povidon jod?

Dati lek je kompleks joda i polivinil-pirolidona (povidona). U dodiru sa kožom kompleks se raspada i dobija se jod koji ispoljava antiseptično dejstvo.

Ono što je nezgodno pri primeni ovog leka jeste što boji i kožu i odeću i potrebno je oprezno rukovanje. Iako je primena topikalna dolazi do izvesne apsorpcije joda (naročito pri primeni na većim površinama) i njegovog sistemskog delovanja prvenstveno na štitastu žlezdu!

Povidon jod
Foto: shutterstock

Povidon jod, stoga, nije preporučen obolelima od hipertireoidizma, gušavosti, Hašimotovovog tireoiditisa, beba izuzetno male telesne mase, bubrežnim bolesnicima i kod oštećene funkcije jetre! Povidon jod se nanosi vatom, gazom ili štapićima za uši za čišćenje kože.

Za ispiranje usne duplje (grgljanje) rastvor povidon joda je manje koncentracije i koristi se kod:

  • gingivitisa
  • afti
  • ulcerizacija unutar usne duplje
  • stomatoliških zahvata
  • ne za decu mlađu od 6 godina

Razblaženim rastvorom ili fabričke koncentracije od 1% isprati usta sa 2 kafene kašike u trajanju do 30 sekundi, bez gutanja. Ponoviti do 4 puta u toku dana, u trajanju od maksimalno 2 nedelje.

10% rastvor providon joda jeste efikasan protiv virusa, ali nije jednostavan za upotrebu. Boji i kožu i odeću i ima ograničenja.

Stoga, preporučujemo da nam ovaj lek ostane kao sredstvo za dezinfekciju rana (npr. dekubitusa ili varikoznih ulkusa), opekotina, inficiranih i superinficiranih dermatoza, kao u za korišćenje u ambulantim i bolničkim uslovima.

I naravno svaku informaciju do koje se dođe u ovo krajnje komplikovano i teško vreme treba dobro proveriti da li je tačna, da li je preporuka struke i u ovom slučaju da li je izvodljiva.

  1. Za stitnu u slucaju hipotiroide Lugolov rastvor , za kancer dojke 100 puta jaca doza Povidon joda spolja- znaci maze se dojka, ili mesto gde je kancer 100 puta- cim se osusi opet- do 100 puta! Ovo o jodu za dojku je rekla Sveta starica sa Kipra koja je bila jak pozorljivac! Takodje i prozorljivi grcki starac Porfirije !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.