Higijena spavanja: instrukcije za lakše usnivanje

2 min čitanja
higijena-spavanja-nesanica-san-1

Foto: snoremd.com.au

Higijena spavanja je ne tako često korišćen termin. S obzirom na svoju apstraktnost, potrudićemo se da je kroz ovaj tekst bolje pojasnimo.

Higijena spavanja spominje se u okviru psihijatrije, pri lečenju nesanice različitih uzroka. Pored farmakoterapije koja je često potrebna kako bi depresivni, anksiozni ili agitirani pacijenti lakše zaspali, poželjno je pridržavati se uputstva koja propisuje ovaj oblik higijene.

Da bi san bio što kvalitetniji, potrebno je da se odvija na što prirodniji način, što znači da je najbolje započeti ga u večernjim satima i da traje do jutra. Procenjuje se da je čoveku u proseku potrebno oko 7 do 8 sati sna dnevno. Da bi se proces spavanja odvijao kontinuirano uz što manje buđenja, pored odlaska u krevet na vreme, potrebno je ispratiti još nekoliko protokola.

higijena spavanja
Foto: brisbanebulkbillingdoctor.com.au

Poželjno je suzdržavanje od popodnevne dremke, jer u suprotnom večernje usnivanje neće biti tako jednostavno. Takođe nije poželjno preobilno obedovanje pre odlaska u krevet. Pred spavanje preporučuje se topla kupka koja će pospešiti san. Tokom dana se preporučuje fizička aktivnost koja će telu san učiniti potrebnim.

Šta još podrazumeva higijena spavanja?

Jedna od bitnih stvari je da pacijenta ne treba da brine postojeća nesanica, jer će na taj način samo odložiti pozitivan efekat higijene spavanja. Čak je potrebno navesti da se san ne očekuje u prvih nekoliko minuta nakon odlaska u krevet. Spavaća soba bi trebala da bude topla, ili prijatne temperature ako su aktuelni letnji meseci. Na spavanje ići u isto vreme svakog dana i pokušati ostati dosledan tom šablonu. Tokom dana izbegavati alkohol i kofein, a iz spavaće sobe ukloniti elektronske uređaje ukoliko je to moguće. Očekuje se da je soba zamračena, jer bilo kakvo svetlo jer može uzrokovati nekvalitetan san i buđenja tokom noći. Ukoliko je moguće, ustajanje se takođe savetuje svakog dana u isto vreme, pa čak i vikendom.

Ako je potrebno eliminisati izvor buke, koristiti čepiće za uši koji će je umanjiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.