Koliko traje trudnoća i šta sve da očekujete saznajte iz kalendara trudnoće

kalendar-trudnoce

Foto: blog.pregistry.com

Kalendar trudnoće je namenjen svim budućim roditeljima, koji žele da prate sve što se dešava tokom perioda trudnoće.

Praćenje toka trudnoće omogućiće Vam da saznate kako Vaš fetus napreduje, sve do momenta porođaja. Prva nedelja trudnoće računa se od prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa. Tog dana materica odbacuje sluznicu i počinje krvarenje koje označava početak novog ciklusa. Trudnoća se računa od ovog dana, i traje 40 nedelja, odnosno 9 meseci. Lekar određuje datum začeća na osnovu datuma poslednje menstruacije, ali i na osnovu veličine ploda prilikom ultrazvučnog pregleda.

U drugoj nedelji trudnoće još uvek nema bebe, ali zato vaše telo radi naporno, jer se priprema za ovulaciju. Folikul koji je dominantan, u njemu se nalazi jajašce, ili dva, ako je u pitanju blizanačka trudnoća. To jajašce će najpre morati da dođe do jajovoda i da se susretne sa spermatozoidom, kako bi započelo put od ćelije do bebe. Treća nedelja je nedelja u kojoj ste zvanično trudni. Blastocista, kako se tada naziva vaša beba, započinje svoje putovanje iz jajovoda i smešta se u matericu, gde će provesti ostatak trudnoće. U četvrtoj nedelji, kada se embrion usadio u matericu, počinje deoba na dve grupe ćelija. Od jedne će nastati vaša ćerka ili sin, a od druge posteljica. Preko posteljice će se beba snabdevati svime što joj je potrebno dok je u Vašem stomaku.

Vaša beba u drugom i trećem mesecu trudnoće

Tokom prvih nedelja trudnoće trudite se da jedete zdravo, vežbajte umereno i smanjite izloženost stresu. Uzimajte vitamine i folnu kiselinu, koju Vam je preporučio lekar. Ukoliko ste pušač, bilo bi dobro da ostavite cigarete, jer može doći do pobačaja. Isto važi i za uzimanje alkohola i narkotika. Tokom prvih nedelja trebalo bi da se i fizički i psihički pripremite za trudnoću. Prema kalendaru trudnoće, u  petoj nedelji počinje da se oblikuje srce i krvotok vaše bebe. Veličina ploda u sedmoj nedelji je kao zrno borovnice, ali u odnosu na začeće Vaša beba je sada 10.000 puta veća. Pri kraju drugog meseca beba je dugačka 1,5 centimetar, a njeno srce kuca brzinom od 150 otkucaja u minutu.

kalendar-trudnoce

Fizički simptomi koje možete osećati u ovom periodu mogu biti zamor i pospanost, česta potreba za mokrenjem, kao i mučnina sa povraćanjem ili bez njega. Možete osetiti pojačanu želju za nekim vrstama hrane, ali i odbojnost prema određenoj hrani. Takođe, povremene glavobolje, zatvor i nesvestica su mogući pratioci u ovom periodu. U poslednjem mesecu prvog tromesečja, od devete do trinaeste nedelje, očekujte prestanak mučnina, ali i veći nalet energije. Na lekarskom pregledu, prvi put ćete čuti zvuk otkucaja Vaše bebe, što je zaista čudesno. Na kraju prvog trimestra, fetus je dugačak oko osam centimetara i otprilike je kao jedna breskva. U 13. nedelji, prema kalendaru trudnoće, razvijaju se bebine glasne žice, koje će joj pomoći da bolje plače kada se rodi.

Drugo tromesečje – najlagodniji period za trudnice

Period od četvrtog do šestog meseca trudnoće, je period u kome se dešavaju pozitivne promene. Neugodni simptomi rane trudnoće postepeno će nestati, mučnine i odlasci u toalet će se prorediti, a energija će biti na većem nivou. Krajem četvrtog meseca, vaš stomak će početi da liči na stomak trudnice. Po kalendaru trudnoće, u 17. nedelji beba je dugačka oko 13 centimetara, a teška oko 140 grama. U petom mesecu verovatno ćete osetiti prve bebine pokrete. Hormoni trudnoće podstiču cirkulaciju i metabolizam, zbog čega Vam kosa i nokti izgledaju veoma dobro. Na kontrolnim pregledima, lekar će vam meriti telesnu masu i krvni pritisak, proveriće srčanu radnju ploda i visinu vrha materice. Spoljnim pregledom utvrdiće veličinu i oblik materice, a proveriće i da li Vam otiču noge i šake.

kalendar trudnoće
Pogled na plod u poodmakloj trudnoći – Foto: thelifeinstitute.net

U šestom mesecu, od 23. do 27. nedelje, bebini pokreti su učestali, i prilično snažno udaraju te malene ručice i nožice. Na početku ovog meseca, beba će biti dugačka oko 20 centimetara, a teška oko pola kilograma. Na samom kraju meseca beba će se udvostručiti, a počeće da oseća razliku u plodovoj vodi kada jedete različite vrste hrane. Ona će početi i da reaguje na začinjenu hranu, ritanjem ili čak štucanjem. U ovom tromesečju Vas očekuje dobar apetit, ali i grčevi u nogama, uvećane grudi i pojava strija.

Završni meseci trudnoće i pripreme za porođaj

Sedmi mesec je period od 28. do 31. nedelje trudnoće, i predstavlja ulazak u poslednje tromesečje. Uzbuđenje i iščekivanje raste, ali rastu i tegobe, kao i teret koji nosite. U sedmom mesecu beba počinje da trepće. Do kraja ovog meseca Vaša beba će težiti oko jedan i po kilogram, a dužina će joj iznositi oko 46 centimetara. Možete osećati zadihanost, ali i nespretnost, pa budite pažljivi. Mogu se javiti i povremene kontrakcije Brakston Hiks, koje su za sada bezbolne. Osmi mesec počinje od 32. nedelje i traje sve do 35. nedelje trudnoće. U ovom periodu osećaćete snažne pokrete ploda, mogu se javiti hemoroidi  i krvarenje desni. Do kraja osmog meseca beba će biti dugačka oko 50cm, a teška oko dva i po kilograma. Ona u ovom periodu dobija svake nedelje oko 200 grama.

Žensko telo neposredno pred porođaj
Žensko telo neposredno pred porođaj – Foto: istockphoto.com

Deveti mesec, mesec koji ste željno čekali je tu. To je obično najduži mesec, zbog slatkog izčekivanja malenog bića. U periodu od 36. do 40. nedelje, beba i dalje dobija oko 200 grama nedeljno na težini. Lekar će proveriti Vaše dobijanje na masi, koje se usporava ili prestaje, krvni pritisak, grlić materice, kako bi utvrdio da li je počelo skraćivanje i otvaranje. Lekar će proveriti i srčanu radnju ploda, ali i veličinu ploda, njegov položaj, kao i da li je došlo do spuštanja ploda. Beba u 40. nedelji ima dužinu od oko 55 centimetara, a težinu i do 4 kilograma. Naravno, neke bebe mogu biti manje, ali i veće, i to ne treba da Vas brine. Većina trudnica prekorači termin, ali lekar Vam verovatno neće dozvoliti da se porodite nakon 42. nedelje. U ovom periodu Brakston Hiks kontrakcije mogu biti učestale, ali i jako bolne. Zapamtite, i ukoliko ste imali neke tegobe i teško podnele trudnoću, sve će to nestati kada ugledate Vašu bebu, kao i kada je uzmete prvi put u naručje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.