Nepravilne tehnike masaže – rizik od povrede

3 min čitanja
nepravilne-tehnike-masaze-rizik-od-povrede-mojamedicina-5

Foto: aquasana.co.uk

Terapija masažom je popularan oblik komplementarne i alternativne medicine koji se koristi za opuštanje, ublažavanje bolova i smanjenje stresa. Kada ih izvode obučeni i kvalifikovani praktičari, masaže mogu da pruže brojne zdravstvene prednosti.

Međutim, nepravilne tehnike masaže ili neobučeni terapeuti mogu da uzrokuju razne povrede i komplikacije. U ovom tekstu ćemo istražiti uobičajene povrede i komplikacije koje mogu da nastanu kao posledica nepravilne masaže.

 • oštećenje mišića – nepravilne tehnike masaže, kao što su preterani pritisak ili agresivna kompresija, mogu dovesti do naprezanja i kidanja mišića. To može uyrokovati bol, otok i ograničenost opsega pokreta. U teškim slučajevima može biti potrebna medicinska pomoć i fizikalna terapija da bi se stanje adekvatno tretiralo.
 • modrice – preterano snažne masaže, posebno na osetljivim područjima sa koštanim strukturama bliyu kože, mogu da uzrokuju modrice. Ove modrice mogu da budu bolne i treba im vremena da zacele. Pojedinci sa određenim zdravstvenim stanjima, kao što su poremećaji koagulacije, imaju veći rizik od razvoja modrica tokom masaže. One mogu da budu bolne i mogu da zahtevaju medicinsku pomoć da bi se evakuisale ili resorbovale.
 • oštećenje nerava – agresivne ili nepravilne tehnike masaže mogu potencijalno da oštete nerve, što dovodi do simptoma kao što su utrnulost, peckanje ili gubitak osećaja u zahvaćenom području. Oštećenje nerva može biti privremeno ili u retkim slučajevima trajno.
 • povrede zglobova – neodgovarajuća manipulacija zglobovima tokom masaže može izazvati povrede zglobova ili pogoršati postojeće zdravstveno stanje zglobova. Stanja poput osteoartritisa mogu se pogoršati ako se ne postupa pažljivo tokom sesije masaže.
 • iritacije kože – neka ulja ili losioni za masažu imaju potencijal da uzrokuju iritaciju kože ili alergijske reakcije. Nepravilna upotreba ovih proizvoda ili njihova upotreba na osobama sa osetljivom kožom može dovesti do osipa, svraba ili crvenila.
 • povrede ligamenata i tetiva – neadekvatno istezanje ili preveliki pritisak na ligamente i tetive mogu da dovedu do povreda kao što su istegnuća ili delimične rupture. To može da bude razlog nastanka bolova i smanjene pokretljivosti.
 • pogoršanje već postojećih stanja – Pojedinci sa određenim zdravstvenim stanjima, kao što su diskus hernija ili poremećaji koagulacije krvi imaju veći rizik od pogoršanja zdravstvenog stanja tokom masaže ako terapeuti nisu pravilno obučeni da prilagode svoje tehnike.
 • psihološka trauma – neprikladno dodirivanje ili nepoštovanje ličnih granica tokom masaže može da dovede do psihičke traume kod klijenata. Poverenje i komunikacija između terapeuta i klijenta su neophodni da bi se obezbedilo sigurno i udobno iskustvo.
Nepravilne tehnike masaže
Foto: letsrelaxspa.com

Sprečavanje povreda nakon nepravilne tehnike masaže

 • izaberite kvalifikovanog i licenciranog terapeuta za masažu.
 • prenesite svoje specifične potrebe i istoriju bolesti svom terapeutu.
 • obavestite svog terapeuta odmah ako osetite bilo kakvu nelagodnost ili bol tokom sesije.
 • izbegavajte da trpite preterani pritisak tokom agresivne tehnike ako imate nizak prag bola ili istoriju povreda.
 • potražite medicinsku pomoć ako osetite jak ili uporan bol, utrnulost ili druge zabrinjavajuće simptome nakon masaže.
Nepravilne tehnike masaže - rizik od povrede
Foto: spadaspa.com

Zaključak

Terapija masažom može da bude blagotvorno i opuštajuće iskustvo kada se pravilno izvodi od strane obučenih profesionalaca. Da biste prevenirali povrede i komplikacije ključno je da birate kvalifikovanog terapeuta, da otvoreno komunicirate i budete svesni svih postojećih zdravstvenih stanja koja mogu da zahtevaju posebnu pažnju tokom masaže. Pravilno primenjene tehnike masaže mogu da Vam pruže dobrobit, ali neadekvatne tehnike mogu da dovedu do neželjenih povreda i komplikacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.