Šta su modrice i kako ih se rešiti?

3 min čitanja
sta-su-modrice-i-kako-ih-se-resiti

Modrice su normalan splet okolnosti na povredu. Sićušni krvni sudovi ispod kože mogu se oštetiti čak i malim udarcem, ostavljajući krv zarobljenu ispod kože. Ovu zarobljenu krv telo na kraju ponovo apsorbuje kako povreda zarasta.

Modrice, odnodno hematomi nastaju kao rezultat oštećenja krvnih sudova, narušavanja njihovog intrgriteta i izlaska krvi u okolna tkiva. Ukoliko se radi o povredi u koži, hematomi su vidljivi. U početku su crvenkaste boje, a kasnije prelaze preko zelenkaste u žućkastu kroz nekoliko dana. Razlog ovog prebojavanja modrica je u osnovi hemijskog porekla. Naime, iz eritrocita koji su izašli iz krvnih sudova oslobađa se hemoglobin. Iz hemoglobina se oslobađa molekul hema koji nizom reakcija daje bilirubin, supstancu žućkaste boje.

modrice
Hematom (modrica) na koži

Ne treba zaboraviti da je opisan proces normalan i dešava se u našem telu neprestano, u jetri i slezini, ali u slučaju krvarenja u koži ove promene su vidljive zbog svoje lokalizacije.

Resorpcija modrica može da potraje i duže od očekivanog, naročito ako su one velike površine. Omogućite svom telu maksimalnu relaksaciju kako biste pospešili maksimalnu resospciju modrice. Imajte na umu da modrice mogu biti posledica teškog uganuća ili preloma. Obratite se svom lekaru ako je povreda manja, ali i dalje osećate bol nakon tri dana, ako se pojavi kvržica preko vaše modrice, ako izgleda da imate modrice bez razloga i ako primetite krv u urinu ili stolici.

Kako ukloniti modrice u kućnim uslovima?

U ovom slučaju ogradićemo se od preporuka vezanih za upotrebu lekova. Akcenat stavljamo na bezbedan način u kućnim uslovima koji neće napraviti problem većim, čak iako ste trebali da se obratite svom lekaru, a toga niste bili svesni.

  • ako ste primetili povredu, stavite led na zahvaćeno područje čime ćete umanjiti priliv krvi iz povređenih krvnih sudova – to će umanjiti veličinu modrica, a redukovaće i sam otok. Ukoliko nemate gotov led, zamrznutao pakovanje povrća može da bude od koristi. Hladite povređeno mesto oko 5 minuta, pa napravite pauzu od oko 20.
  • ukoliko ste primetili povredu, kompresija na povredu može da smanji nastanak otoka, smanjenje bola i izlazak krvi iz povređenih sudova
  • ukoliko je modrica već formirana ili niste primetili trenutak povrede, lokalno zagrevanje i poboljšana cirkulacija mogu biti od pomoći u bržoj resorpciji hematoma – flaša tople vode ili topla kupka mogu biti od koristi.
  • elevacija – podignite deo tela sa modricom iznad nivoa srca, to će pospešiti smanjenje bola, evakuaciju tečnosti iz povređenog mesta, ali će smanjiti i pritisak na mestu povrede.
  • kao što smo već naveli, odmor je jedan od najboljih prijatelja koji će pomoći u bržoj resorpciji hematoma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.