Metabolizam bilirubina

2 min čitanja
metabolizam-bilirubina

Foto: dynexhealthcare.advertroindia

Zbog čega je važan metabolizam bilirubina za naš organizam? I šta je zapravo bilirubin?

Metabolizam bilirubina možemo da podelimo na tri faze: spleničku, hepatičku i intestinalnu.

Splenička faza započinje razgradnjom dotrajalih eritrocita u jetri, koji su stari od 80 do 120 dana. Najznačajnija je razgradnja hemoglobina. Delovanjem enzima oksidaza nastaje jedinjenje zelene boje, holeglobin. Zatim se otvara pirolski prsten hema i uklanja gvožđe, pri čemu nastaje jedinjenje žuto-zelene boje, biliverdin. Odvajanjem globinskog lanca koji je prozeinske građe, nastaje jedinjenje crvene boje koje se zove bilirubin. Pošto je bilirubin nerastvorljiv u vodi, odnosno plazmi, bilirubin se vezuje labavom vezom za albumine, transprtne proteine u cirkulaciji i na taj način bivaju transportovani do jetre.

metabolizam bilirubina
Metabolizam bilirubina – Medicinski fakultet u Crnoj Gori

Zatim sledi hepatična faza. Bilirubin se odvaja od albumina i ulazi u hepatocite. U hepatocitima se vezuje za ligandine, odnosno protein Y i Z. Potom sledi konjugacija sa dva molekula glukuronske kiseline uz prisustvo enzima uridil-difosfat-glukuronil-transferaze. Tom prilikom je sintetisan bilirubin diglukuronid koji se putem žuči transportuje u tanko crevo.

Na taj način nastaje intestinalna faza. Pod dejstvom bakterijske flore u crevima od bilirubina nastaje niz reakcija koje daju urobilinogen. Urobilinogen prelazi u sterkobilin koji daje boju stolici, a stajanjem na vazduhu prelazi u sterkobilin. S druge strane, određeni deo urobilinogena podleže enterohepatičnoj recirkulaciji u terminalnom ileumu i ponovo stiže do jetre, kojom se izlučuje u žuč. Takođe deo urobilinogena iz jetre dospeva u cirkulaciju, te se izlučuje bubrezima i može se dokazati u urinu. I u ovom slučaju, uz prisustvo vazduha, urobilinogen prelazi u urobilin.

Bitne molekularne razlike

Bilirubin koji je vezan za albumine se zove nekonjugovani, dok je bilirubin u crevima konjugovani bilirubin i nastaje u jetri upravo konjugacijom sa glukuronskom kiselinom. Takođe nekonjugovani bilirubin se zove još i indirektni, dok je konjugovani direktni. Ova podela nastala je usled sposobnosti da konjugovani bilirubin daje direktnu dijazo bojenu reakciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.