Karakteristike likvora

2 min čitanja
karakteristike-likvora

Foto: shutterstock

Šta je likvor? Čemu on služi? Koje su karakteristike likvora?

Likvor spada u ekstracelularnu tečnost organizma. Lokalizovan je u centralnom nervnom sistemu, odnosno kruži u subarahnoidalnom prostoru mozga i kičmene moždine. Ova cerobrospinalna tečnost se sintetiše od strane horoidnog pleksusa koji se nalazi u III i IV moždanoj komori, ali i u bočnim, lateralnim moždanim komorama. Dnevna količina koja se produkuje je oko 500 ml, mada se u CNS-u nalazi oko 150 ml. To znači da se likvor dobrim delom resorbuje, a mesto tog procesa su venski sinusi dure mater.

karakteristike likvora
Foto: neuro-central

Sprecifične karakteristike likvora potiču zbog prisustva hematoencefalne barijere. To je vrlo selektivna membrana koja dopušta prolazak samo nekih materija neophodnih za funkcionisanje CNS-a, kao što su joni, kiseonik, glukoza… Zbog toga je likvor tečnost siromašna proteinima, a od ćelijskih elemenata prisutni su retki limfociti i epitelne ćelije.

Vrednosti pritiska iznose od 50 do 150 mm vodenog stuba, a vrednosti preko 200 mm su apsolutna kontraindikacija za lumbalnu punkciju.

Likvor je bistra tečnost koja se uzorkuje lumbalnom punkcijom uz upotrebu dugačke igle sa mandrenom između trećeg i četvrtog lumbalnog pršljena. Ima značajne uloge poput smanjenja mase mozga, ublažavanja udaraca i reguliše pritisak u lobanjskom prostoru. Vrednosti pritiska iznose od 50 do 150 mm vodenog stuba, a vrednosti preko 200 mm su apsolutna kontraindikacija za lumbalnu punkciju, jer tom prilikom postoji rizik od pomeranja struktura CNS-a i uklještenja produžene moždine i cerebelarnih tonzila u foramen magnum.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.