Lumbalna punkcija

1 min čitanja

Foto: discover

Lumbalna punkcija se izvodi radi analize likvora, instilacije kontrastnih sredstava radi RTG snimanja i instilacije anestetika u subarahnoidalni prostor kod spinalne anestezije.

Lumbalnom punkcijom se dobija cerobrospinalna tečnost ili CSF i njenim pregledom se može postaviti dijagnoza meningealnog sindroma. Lumbalna punkcija se obično vrši u medijalnoj liniji izmedju 3 i 4 ili 4 i 5 lumbalnog pršljena. Punkciju treba sprovesti pod sterilnim uslovima. Pacijent leži na boku uz savijene noge i kolena primaknutim ka bradi.

Lumbalna punkcija
Foto: krenizdravo

Nakon sto je mesto za punkciju dezinfikovano, iglom se ulazi u intervertebralni prostor bliže donjem pršljenu i igla se lagano upravi prema gore u dubinu. Tada se izvadi mandren i cerebrospinalna tečnost ističe iz igle. Kada se uzme dovoljna količina, zasejava se na hranljive podloge. Mesto punkcije se mora zaštititi sterilnom gazom i flasterom. Nalaz uzročnika u CSF je siguran dokaz nastalog meningitisa. Moguće su komplikacije u vidu glavobolja i nesvestica, zato posle punkcije osoba leži na leđima, bez jastuka pod glavom 6-8 sati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.