Bol u donjem delu leđa

2 min čitanja
bol-u-donjem-delu-ledja

Foto: poliklinika

Lumbalni sindrom je skup oboljenja i poremećaja koji kao osnovni simptom imaju bol u lumbalnom ili lumbosakralnom delu kičme. Bol u donjem delu je simptom, a ne bolest.

Bol u donjem delu leđa javlja se u dobi između 25 i 45 godina. U 95% slučajeva bol potiče od mišića i zglobnih površina (degenerativne promene kao što su spondiloza i spondiloartroza), manje od 5% od korena nerva odnosno hernijacije diska. Najčešće je na nivou L4-L5 i L5S1. 2% uzroka čine infekcije, maligniteti, frakture, sindrom caudae equinae.

Faktori rizika

  • Starosna dob – bol se obično prvi put manifestuje između 25. i 45. godine
  • Zanimanje – svi poslovi koji zahtevaju dugotrajno sedenje i teži fizički poslovi doprinose oštećenju diskova.
  • Visina i telesna masa – visina povećava težinu koju donji dio kičme mora nositi pri pomeranju. Više osobe imaju slabije držanje, posebno u pubertetu
  • Držanje tela – opterećenje lumbalnog dela kičme je najmanje u ležećem položaju – pritisak na diskove je 25-75 kg, pri stajanju u hodanju 100kg, pri sedenju 135-180kg, a pri podizanju tereta 275 kg.
  • Nepravilno vežbanje – intenzivni i teški treninzi tokom dužeg vremenskog perioda dovodi do mikrotrauma koje su osnova za razvoj degenerativnih promena.
  • Trudnoća – kod 50% trudnica se javlja bol u leđima, češći je kod trudnica koji su u prethodnim trudnoćama imale bol, kod višeplodne trudnoće i starijih trudnica.
  • Pušenje – onemogućava apsorpciju hranjivih materija iz krvi što dovodi do degenerativnih promena.
  • Ranije povrede leđa, diskus hernije i operacije kičme.
Bol u donjem delu leđa
Foto: kurir

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, fizikalnog pregleda, laboratorijskih pretraga, magnetne rezonance, kompjuterizovane tomografije, CT mijelografije, elektromijelografije, ultrazvuka.

Lečenje

Može biti konzervativno i hiruško. Konzervativno podrazumeva mirovanje i primenu lekova (paracetamol, NSAIL, slabiji opijati). Ovakva stanja su često povezana sa pojavom spazma mišića pa se kratkotrajno uvode i benzodijazepini (diazepam, bromazepam) koji deluju miorelaksantno. 10% diskus hernija se leči operativno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.