Ujed psa: uzroci, rizik i terapija

3 min čitanja
ujed-psa-ugriz-35

Foto: MojaMedicina.com

Ujed psa je čest oblik povrede, često rezultat interakcije između čoveka i psa. Iako su mnogi psi prijateljski nastrojeni i ne predstavljaju nikakvu opasnost, važno je razumeti rizike povezane sa ujedom pasa i odgovarajuće mere koje treba preduzeti u slučaju incidenta.

Situacije u kojima je moguć ujed psa

Ujedi pasa mogu da nastanu iz različitih razloga, a razumevanje osnovnih uzroka može da pomogne u sprečavanju takvih incidenata. Neki uobičajeni uzroci uključuju:

 • Strah ili pretnju – psi mogu da ugrizu kada se osećaju ugroženo, uplašeno ili saterano u ćošak. Ovaj odbrambeni odgovor je često izazvan nepoznatim okruženjem, glasnim zvukovima ili uočenim pretnjama njima ili njihovim vlasnicima.
 • Zaštitno ponašanje – psi su poznati po svojoj lojalnosti i zaštitnim instinktima. Mogu da ugrizu ako nekoga vide kao potencijalnu pretnju njihovoj teritoriji, porodici ili resursima, kao što su hrana ili igračke.
 • Bol ili povredu – psi u bolu ili uznemirenosti mogu agresivno da odreaguju, naročito kada ih dodirujemo ili im previše priđemo. Ugriz je u tom slučaju zaštitni odgovor, čak i ako su inače neki od pasa pitomi.
 • Nedostatak socijalizacije ili obuke – psi koji nisu bili adekvatno socijalizovani ili obučeni za interakciju sa ljudima i drugim životinjama mogu da ispolje nepredvidivo ponašanje, uključujući ujedanje.
ujed psa ugriz psa
Foto: florinroebig.com

Rizici i komplikacije

Ujed psa može da dovede do različitih komplikacija, posebno ako se povreda ne sanira blagovremeno. To može da uključuje:

 • Infekciju – ujed psa može da unese bakterije u ranu, što potencijalno dovodi do infekcija. Uobičajene bakterijske infekcije povezane sa ujedom pasa uključuju Staphilococcus aureus i Pasteurella vrste.
 • Oštećenje tkiva – u zavisnosti od težine ugriza, može doći do oštećenja kože, potkožnih tkiva, mišića, tetiva ili kostiju. Duboke ubodne rane i povrede mogu zahtevati hitnu medicinsku pomoć.
 • Prenos besnila – iako retko kod domaćih pasa, besnilo predstavlja ozbiljnu zabrinutost kada se radi sa lutalicama ili divljim životinjama. Ako je status vakcinacije psa protiv besnila nepoznat, važno je konsultovati zdravstvenog radnika.
 • Emocionalni stres – ujed psa može da ima značajan psihološki uticaj na osobu koja je povređena, što rezultira anksioznošću, strahom i simptomima posttraumatskog stresnog poremećaja.
ujed psa
Prikaz svežeg ujeda – Foto: highriselegalfunding.com

Kako se zbrinjava ujed psa?

Neophodno je tražiti hitnu medicinsku pomoć nakon ujeda psa. U zavisnosti od težine povrede, članovi medicinske službe mogu da preduzmu sledeće korake:

 • Procenu rane – Zdravstveni radnik će pregledati ranu kako bi odredio njenu dubinu, procenio oštećenje tkiva i procenio rizik od infekcije ili drugih komplikacija.
 • Čišćenje rana – Temeljno čišćenje rane blagim sapunom i vodom ili antiseptičkim rastvorom pomaže u uklanjanju prljavštine, bakterija i ostataka sa mesta ugriza. Za dublje rane može se sprovesti irigacija sterilnim fiziološkim rastvorom.
 • Antibiotike i profilaksu tetanusa – U zavisnosti od faktora rizika i težine ujeda, zdravstveni radnik može propisati antibiotike kako bi sprečio infekciju. Pored toga, ako pojedinačna vakcinacija protiv tetanusa nije ažurirana, može se preporučiti vakcinacija protiv tetanusa.
 • Zatvaranje rana – Površinske rane mogu biti ostavljene da zarastu sekundarno, dok dublje rane mogu zahtevati zatvaranje šavovima. U nekim slučajevima može biti potrebno odloženo zatvaranje ili konsultacija sa specijalistom, kao što je plastični hirurg.
 • Terapiju bola – Lekovi protiv bolova, oralni i lokalni, mogu da se ordiniraju za ublažavanje bolova povezanih sa oštećenjem tkiva.
 • Procenu statusa vakcinacije – Ako je istorija vakcinacije psa nepoznata ili ako postoji zabrinutost u vezi sa besnilom, zdravstveni radnik može proceniti potrebu za profilaksom besnila, što može uključiti seriju vakcinacija.
 • Negu i dalje praćenje – Biće obezbeđena odgovarajuća uputstva za negu rana, uključujući održavanje rane čistom i suvom, menjanje zavoja po potrebi i praćenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.