Anksioznost – socijalna fobija

2 min čitanja

Foto: zdravi-grad

Anksioznost, socijalna fobija predstavlja intenzivno osećanje straha udruženo sa izbegavajućim ponašanjem u socijalnim situacijama. U toku konverzacije sa drugim osobama, za vreme pauze na poslu, na sastancima, u susretu sa strancima ili autoritetima, za vreme javnih nastupa ili na mestima gde će osoba biti ocenjivana.

Prevalencija socijalne fobije je 10-15% u opštoj populaciji, ali je vrlo često neprepoznata. Pretpostavlja se da samo 5% osoba sa ovim poremećajem zatraži pomoć, a samo 1/4 dobije pravu dijagnozu. Vrlo često ove osobe zatraže lekarsku pomoć zbog propratnih psihičkih poremećaja kao što su panični napadi, depresija, alkoholizam ili zavisnosti od droga. Takođe je često uzrok neuspeha u školi, razvoda braka, neuspešne karijere kao i mnogih drugih životnih poraza koji su proizvod izbegavanja fobičnih socijalnih situacija.

anksioznost socijalna fobija
Anksioznost, socijalna fobija; Foto: info-ks

Mnogi faktori mogu podsticati stanja straha i izazvati simptome slične simptomima anksioznih poremećaja: konzimiranje velikih količina kafe, upotreba alkohola i droga, apstinencijalni sindromi, fizička neaktivnost, stresovi iz okoline, upotreba lekova kao što su benzodijazepini, salbutamol, efedrin kod dece.

Osoba strahuje da će na javnom mestu ispasti smešna, nespretna, da će pokazati neznanje i javno se osramotiti.

Diferencijalno dijagnostički treba isključiti kardiovaskularne bolesti (paroksizmalna tahikardija, aritmije, angina pektoris), endokrine (hipertireoza, hipogkikemija, feohromocitom), plućna oboljenja (HOBP, astma), neurološka (epilepsija, vertigo, postkomocioni sindrom), zloupotrebe supstanci, gastrointestinalne bolesti, anemije i depresije.

Lečenje

U terapiji anksioznih poremećaja se pokazalo da najbolje rezultate daje kombinovani psihofarmakološki i psihoterapijski tretman. Kognitivna, bihejvioralna terapija i dinamska psihoterapija su korisne u slučajevima tretiranja dugotrajnih anksioznosti. Beta blokatori efikasno smanjuju simptome koji su nastali zbog hiperaktivnosti simpatičkog nervnog sistema. Benzodijazepini su indikovani kada je potrebno smirivanje ozbiljnih simptoma. MAO inhibitori SSRIs su efikasni u produženoj terapiji straha.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.