Besnilo kod ljudi

2 min čitanja
besnilo-kod-ljudi-1

Foto: florinroebig

Kako se manifestuje besnilo kod ljudi? Zbog čega nastaje i kakvi su izgredi za oporavak?

Besnilo kod ljudi je izuzetno retko. Bolest uzrokuje virus besnila, Rabiesa, koji spada u porodicu Rhabdoviridae. Čovek se zarazi tako što ga ujede besna životinja, ređe se javlja transmisija sa čoveka na čoveka. Uglavnom od besnila oblevaju mačke, psi, lisice i vukovi, mada bolest može da se javi kod bilo koje životinje.

Tok bolesti zavisi od veličine ujeda, količine prenetog virusa, vakcinalnog stanja domaćina. Virus ulazi preko rane na koži, širi se ka mišićima i ima tropizam ka nervnom sistemu. Širenje nervima je centripetalno, odnosno od periferije ka centralnom nervnom sistemu, ali i centrifugalno, ka periferiji, pa se može dokazati u pljuvačnim žlezdama. Zbog toga je virus prisutan i u pljuvačci obolelog, ali i u neuronima gde dovodi do karakterističnih inkluzija, Negrijevih telašaca.

besnilo-kod-ljudi
Foto: sites.google

Inkubacioni period može da traje od nekoliko dana do nekoliko godina i besnilo je u tom pogledu u vrhu infektivnih bolesti. Najčešće je u pitanju period od 20 do 90 dana. Kod zaražene osobe mogu da se jave dve kliničke forme bolesti:

  • furiozni tip, koji se manifestuje povišenom temperaturom, psihičkim nemirom, groznicom, bolovima i hidrofobijom. Upravo hidrofobija je najkarakterističnija. Pri gutanju vode javljaju se grčevi mišića zdrela, ali su mogući i grčevi skeletne muskulature. Osoba doživljava psihički nemir čak i pri samom zvuku žuborenja vode.
  • paralitički tip ne daje simptomatologiju od strane nervnog sistema, ali smrt nastupa uglavnom do osmog dana od pojave simptoma. Ponekad je preživljavanje duže uz mehaničku ventilaciju.

Ishod i terapija

Ukoliko se ništa ne preduzme, i kod jednog i kod drugog oblika smrtni ishod je 100% zagarantovan. Specifične terapija nema, pristupa se simptomatskom lečenju. Eventualno zbog edema mozga, moguće je primeniti manitol i furosemid. Pre svega, ranu je potrebno obraditi i zatim primeniti antitetanusnu terapiju i antibiotike. Od velikog značaja je humani rabiesni imunoglobulin, a nakon toga pribegava se primeni vakcine, odnosno aktivnoj imunizaciji inficirane osobe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.