Šta je Dečja paraliza?

3 min čitanja
sta-je-decja-paraliza

Foto: npr

Šta je dečja paraliza? To je akutno infektivno oboljenje koje se danas javlja vrlo retko.

Uzročnik ove bolesti je Poliovirus hominis, koji spada u porodicu Picornaviridae. Radi se o enterovirusu koji se prenosi feko-oralnim putem, ređe je prenos virusa orofaringealni sekret. Dečja paraliza u 95% slučajeva prolazi asimptomatski, eventualno u vidu blažih simptoma gastointestinalnog trakta ili respiratornih infekcija. U retkim slučajevim, promene zahvataju sivu masu zadnjih rogova cervikalnog i lumbalnog dela kičmene modine i dovodi do nastanka mlitavih oduzetosti mišića.

Treba napomenuti da je virus acidorezistentan, što mu omogučava preživljavanje u kiseloj želudačnoj sredini.

Jedini izvor zaraze je čovek. Infeksija se prenosi stolicom i ima sezonski karakter, javlja se uglavnom na leto i jesen. Inkubacioni period traje od 9 do 12 dana. Nakon ingestije, virus dospeva u digestivni trakt i razmnožava se u limfnom tkivu mezenterijuma, Pajerovim pločama, ali i tonzilama. Iz tonzila virus iščezava posle nedelju dana, dok se stolicoom izlučije nekoliko nedelja ili meseci, što govori u prilog njegovoj dugotrajnoj replikaciji u digestivnom traktu. Treba napomenuti da je virus acidorezistentan, što mu omogučava preživljavanje u kiseloj želudačnoj sredini.

sta-je-decja-paraliza
Šta je dečja paraliza – Deformitet uzrokovan Poliovirusom – Foto: cdc.gov

Posle perioda replikacije, virus iz limfnog tkiva dospeva u krv, nastaje mala viremija, pri čemu se virus hematogeno diseminuje ka ćelijama retikulo-endotelnog sistema, jetri, slezini, koštanoj srži. Najčešće se infekcija završava na ovom nivou razvojem imuniteta, ali povremeno može da se pojavi druga, velika viremija. Virus u tom stadijumu ima tropizam ka nervnom sistemu.

Ishod, prevencija i terapija

Paralize koje nastaju mogu da budu različite, da zahvate iX i X kranijalni nerv, respiratorni centar, respiratornu muskulaturu, ekstremitete. Najteža komplikacija je od strane respiratornog sistema, nastanak respiratorne insuficijencije, zatim slede miokarditis, krvarenja. Dečja paraliza ne može da se leči specifičnom terapijom, lek ne postoji. Značajno mesto u terapiji ima nadoknada tečnosti i elektrolita, analgetici, vitaminska ishrana, mirovanje, fizikalna terapija, pa čak i mehanička ventilacija ukoliko nastane respiratorna insuficijencija. Interesantno je da primena imunoglobulina nije dala željene efekte, s obzirom da ovi molekuli ne proleze hematoencefalnu barijeru.

Vakcina protiv poliovirusa je jedina koja se primenjuje peroralno, pije se.

Smrtni ishod se javlja retko, ali je moguć. Paralize se povlače većinom u prva tri meseca, ali ako su prisutne i preko dve godine, ostaju prisutne doživotno. Imunizacija je ovu bolest dovela skoro do eradikacije i danas je veoma retka. U primeni je živa Sabinova vakcina (OPV) i mrtva Salkova vakcina (IPV). Vakcina protiv poliovirusa je jedina koja se primenjuje peroralno, pije se. Na taj način se imitira prirodni tok infekcija, a i oslabljeni virus se izbacuje u spoljašnju sredinu defekacijom. s obzirom da postoji tri serotipa ovoh virusa, vakcinacija se sprovodi za svaki tip posebno, nakon čega se stiče solidni, doživotni imunitet.

Srodni tekstovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Možda ste propustili

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.