Koje sve probleme može da izazove odsustvo oralne higijene?

3 min čitanja
oralna-higijena-mojamedicina

Foto: dentalcareofchinohills.com

Zdravlje tela je jedan od najvažnijih aspekata kvalitetnog života. Pored pravilne ishrane, fizičke aktivnosti i sna, za dobrobit celog organizma neophodno je i zdravlje usta i zuba. Naime, usta i zubi su izloženi stalnom kontaktu sa hranom, bakterijama i drugim materijama koje mogu da izazovu infekcije i druge probleme. Održavanje usta i zuba čistim je ključno za sprečavanje ovih problema.

Oralna higijena je proces održavanja čistoće usne duplje. To uključuje pravilno pranje zuba najmanje dva puta dnevno, korišćenje zubnog konca i drugih pomagala za čišćenje, ali i redovne posete stomatologu. Pravilna oralna higijena ne samo da sprečava karijes i bolesti desni, već može sprečiti i druge zdravstvene probleme u telu koji su povezani sa usnom dupljom. Mnoga istraživanja su pokazala da upale u usnoj duplji mogu dovesti do povećanog rizika od srčanih oboljenja, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.

oralna higijena

Problemi koji se javljaju usled nedostatka oralne higijene

Međutim, nedostatak oralne higijene može dovesti do različitih oralnih zdravstvenih problema, uključujući karijes, parodontalnu bolest, loš zadah, gubitak zuba, infekcije usta, pa čak i povećan rizik od nekih sistemskih bolesti.

Pojava kandide u ustima

Oralne infekcije mogu da uključuju i kandidu. Kandida u ustima je gljivična infekcija koja se javlja kada se poveća količina gljivica u usnoj duplji, mada retko nastaje usled neadekvatne higijene. Ova infekcija se najčešće javlja kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom, dijabetesom, kandidijazom u drugim delovima tela ili onih koji često i dugotrajno koriste antibiotike. Simptomi kandide u ustima uključuju bele naslage na jeziku i sluzokoži usta, suva usta, svrab i peckanje, krvarenje desni, osećaj pečenja i boli u ustima, ali i otežano gutanje hrane.

Karijes i paradentoza kao posledica loše oralne higijene

Kao jedan od najčešćih problema uzrokovanih nedostatkom oralne higijene javlja se karijes. Bakterije u usnoj duplji proizvode metabolite koji oštećuju zubnu gleđ i izazivaju karijes. Ako se ne leči na vreme, on dovodi do ozbiljnih infekcija zuba i desni.

Još jedna od čestih posledica nedostatka higijene usne duplje je parodontalna bolest. Ova bolest utiče na tkivo oko zuba i može dovesti do potpunog gubitka zuba ako se ne leči na vreme.

Loš zadah, poznat i kao halitoza, takođe je jedan od uobičajenih problema uzrokovanih nedostatkom oralne higijene. Bakterije koje se množe u ustima stvaraju plak i kamenac, što može izazvati loš zadah.

Veza oralne higijene sa drugim zdravstvenim problemima

Pored tegoba koje se javljaju direktno u ustima, nedostatak oralne higijene može doprineti i pojavi drugih zdravstvenih tegoba. Na primer, zdravstveni stručnjaci su utvrdili da loša higijena usta može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema. Čišćenje zuba i redovne posete stomatologu mogu pomoći u sprečavanju ovih zdravstvenih problema i smanjenju njihovog rizika.

Zbog čega je održavanje zdrave higijene usta od suštinskog značaja za dobro zdravlje i dobrobit celog tela?

Nedostatak može dovesti do različitih zdravstvenih problema, počev od problema sa ustima pa sve do drugih, ozbiljnih zdravstvenih problema u ostatku organizma. Zbog toga je važno održavati redovno higijenu usne duplje na visokom nivou kako bi se sačuvali zdravi zubi, desni, a i telo u celini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.