Leukociti – bela krvna loza

1 min čitanja
leukociti-bela-krvna-loza

Foto: verywellhealth

WBC (leukociti) – to su bela krvna zrnca, koja su zadužena za odbranu organizma i štite ga od infekcija.

Njihov ukupan broj se kreće između 3,9-10,0 x 10 na 9/l. Povećan broj se naziva leukocitoza (bakterijske infekcije), a smanjen leukopenija koja se najčešće javlja kod, poremećaja rada koštane srži.

leukociti
Leukociti – Foto: diabetes.co.uk

Neutrofilni granulociti čiji normalan broj iznosi od 2,0-8,0x10na9/l, Zaduženi su za odbranu organizma od bakterija i prve su ćelije koje dolaze na mestu napada (prva linija odbrane) tako što ubijaju mikrobe procesom fagocitoze. Broj im se obično povećava kod bakterijskih infekcija a smanjuje kod virusnih infekcija, nedostatka vitamina B12, upotrebom nekih antibiotika, leukemije.

Limfociti (LY) od 20-40 % , veći broj ukazuje najčešće na virusne infekcije, hematološka oboljenja a smanjen broj <15% na poremecaj rada koštane srži (aplastična anemija, HiV virus)

Eozinofilni granulociti 0-6 % , povećan broj kod stanja koja učestvuju u alergijskom odgovoru, infekcijom parazitima (toksoplazmoza, ehinokokna cista)

Bazofili takođe učestvuju u alergijskom odgovoru i njihov normalan broj je od 0,5-1 %.

Monociti (MO) su takođe vrsta belih krvnih ćelija i njihov broj je od 1-10 %, a veći broj ukazuje na infektivnu mononukleozu, male boginje.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.