Pojam seksualnosti u Starom Egiptu

3 min čitanja
pojam-seksualnosti-u-starom-egiptu-71

Foto: historyextra

Pojam seksualnosti u Starom Egiptu ne zasniva se samo na bludu i razvratu, nego na svakodnevnoj higijeni i šminkanju. Depilirali su se i muškarci i žene, često su nosili perike, a nega tela je bila u centru pažnje.

Koliko se današnje poimanje seksualnosti razlikuje u osnosu na periode pre više vekova ili milenijuma? Da li smo se monogamnim vezama vratili korak unazad ili smo ipak ispred svojih predaka?

Na ova filozofska pitanja dobićemo odgovor ako zavirimo u doba drevnih civilizacija. Primera radi, uzmimo Stari Egipat. Kao što znamo, Egipćani su verovali u mnoga božanstva, ali su među njima posebnu čast odavali boginji Hator, koja je bila zaštitnica žena i ženske seksalnosti. Uglavnom je prikazivana antropomorfno, ali uvek sa diskom na glavi. S druge strane, Bes je bio zaštitnik trudnica i porodilja, bog smeha i igre, jedan od često tetoviranih božanstava na butinama Egipćanki. Ilustrovan je sa grivom lava i osmehom na licu. Min je bio bog orgijskih obreda i erekcije.

pojam-seksualnosti-u-starom-egiptu
Foto: culturacolectiva

Stari Egipćani su mnogo pažnje pridavali seksu. On je bio vrlo važan, od samog rođenja pa do smrti. Orgazam je smatran eliksirom mladosti i ključem za večni život. Čak su verovali u seksualni život posle smrti te su se u staroegipatskim grobnicama mogle naći lutke sa izraženim genitalijama.

U ovoj drevnoj civilizaciji zabeležena je i konzumacija afrodizijaka, jedan od najinteresantnijih primera su biseri izmrvljeni u čaši vina.

U ovom periodu, seks nije bio tabu. Svi su ga upražnjavali, venčane osobe, ali i samci. U obzir je čak dolazila i preljuba, homoseksualnost, incest, ekzibicionizam, pa i nekrofilija. Čak u tom periodu, prostitucija je bila legalizovana. Međutim, nisu svi bili u poziciji da sprovode svoje potrebe u delo. Takvi postupci su bili opravdani za robovlasnike, imućne članove društva, dok su potčinjeni bili osuđivani. Ipak, pojam seksualnosti u Starom Egiptu ne zasniva se samo na bludu i razvratu, nego na svakodnevnoj higijeni i šminkanju. Depilirali su se i muškarci i žene, često su nosili perike, a nega tela je bila u centru pažnje.

Uz sve navedeno, nikontracepcija nije bila tabu. Često se koristila životinjaska balega zbog svog spermicidnog delovanja. Ako bi se trudnoća ipak desila, Egipćani su spravljali posebne napitke koji bi izazvali pobačaj. U ovoj drevnoj civilizaciji zabeležena je i konzumacija afrodizijaka, jedan od najinteresantnijih primera su biseri izmrvljeni u čaši vina. Verovali ili ne, čak i prvi zvanični ilustrovani zapisi homoseksualnosti čovečanstva datiraju iz Starog Egipta. Freska Khnumhotepa i Niankhknuma oslikana je 2400 godina p.n.e.

pojam-seksualnosti-u-starom-egiptu
Freska Khnumhotepa i Niankhknuma – Foto: pixels

Zaključak

Iz priloženih informacija, zaključak se sam nameće. Na prvi pogled, čovečanstvo je u pogledu seksualnosti vremenom regrediralo. Ipak, ako u obzir uzmemo tadašnje razlike u društvenim staležima i kazne, možda današnje poimanje seksualnosti i nije toliko ograničeno.

Srodni tekstovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.