Posledice ulepšavanja tela

2 min čitanja
posledice-ulepsavanja-tela-1

Foto: goodfon

U posledice ulepšavanja tela spadaju sve komplikacije koje mogu da nastanu posle tetoviranja ili stavljanja pirsinga.

Tetoviranje se zasniva na unošenju boja u derm specijalnim iglama. Uneta boja biva fagocitovana od strane makrofaga i u njima može dugo da perzistira, s obzirom da ne mogu da budu razgrađene. Fagociti povremeno migriraju, te se posle više godina ili decenija javlja bled izgled tetovaže.

Međutim, ovo nije neželjeno dejstvo na telo. Kada govorimo o posledicama, na prvom mestu treba spomenuti lokalne reakcije poput svraba i bola na mestu tetovaže. Takođe značajno mesto zauzimaju infekcije, usled neadekvatno sterilisanih instrumenata ili inokulacije bakterija sa površine kože u njenu dubinu. Najčešći uzročnici su Staphylococcus aureus i Pseudomonas, koji su i prirodni stanovnici kožne mikroflore. Treba napomenuti da su ove bakterije vrlo otporne na antibiotike, pa se ponekad mogu razviti teže infekcije kože i mekih tkiva.

posledice-ulepsavanja-tela
Posledice ulepšavanja tela – Foto: dziary

Važna napomena je i da se tetoviranjem mogu preneti virusni hepatitisi i upravo zbog te činjenice u nekim zemljama sveta je zabranjeno doniranje krvi od osoba koje nisu tetovirane kod lincenciranih lica. Istraživanjem je uočeno da pojedine boje sadrže i kancerogene materije, dok neke poseduju metale poput bakra i gvožđa, što može da uzrokuje opekotine tokom pregleda magnetnom rezonancom. Neke boje posle inokulacije u derm postaju imunogene, pa je moguć razvoj autoimunih oboljenja. Treba imati na umu i eventualni nastanak ožiljaka.

Posledice stavljanja pirsinga

Pirsing se često postavlja na učima, jeziku i pupku. Kao i kod tetoviranja i ovde se mogu javiti infekcije. Bol na mestu probadanja kože je individualan, neke ljude boli više, neke manje. U savisnosti od materijala od kojih je pirsing izrađen, moguće su i alergijske reakcije. Zbog toga je u upotrebu ubačena biolastika, koja je alergološki bezbednija, ali vremenom može da nabubri što otežava vađenje pirsinga iz kože.

I u ovom slučaju neophodno je koristiti sterilne instrumente i rukavice. Oprez pri bušenju ušiju je neophodan kako se ne bi povredila hrskavica ušne školjke. Ako se to dogodi, postoji šansa da će se razviti masivno ožiljno tkivo, takozvani keloid.

posledice-ulepsavanja-tela
Keloid posle bušenja ušiju – Foto: keloid212

Ako se adekvatno sprovedu i ako se pravilno neguju, mesta na koži pokrivena tetovažom ili probušena pirsingom može da izgleda vrlo atraktivno. Međutim, uvek treba imati na umu spomenute posledice, te budite sigurni da ćete svoje telo dobro negovati, kao i da ste tokom same procedure u proverenim rukama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.