Povrede srca

2 min čitanja

Foto: verywellhealth.

Povrede srca su najčešće izazvane saobraćajnim traumatizmom. Svaki trag pojasa na grudnom košu, fraktura ili fisura donjeg dela sternuma treba da pobudi sumnju na moguću srčanu kontuziju. Kod ovakvih sumnja, neophodno je hospitalizovati bolesnike minimalno na 24 sata.

Penetrantne povrede srca

Uglavnom su izazvane ubodima šiljatim oruđem ili oružjem i projektilima. Većinom je povređena desna komora. U kliničkoj slici dominiraju znaci iskrvavljenja ili tamponade, hipotenzija, povišen venski pritisak, tmuli srčani tonovi. Ukoliko je oštećenje perikarda i srce veće, iskrvavljenje je brzo, dok kod manjih oštećenja defekt na perikardu se spontano začepi ugruškom, ali se u srčanoj kesi i dalje nakuplja krv što dovodi do razvoja tamponade. Lečenje kod dominantnog krvarenja podrazumeva torakotomiju i kontrolu hemostaze. Ukoliko je evidentna tamponada potrebno je obezbediti vensku liniju i uraditi perikardiocentezu. Ako su povređene veće koronarne arterije potrebno je uraditi aortokoronarni bypass.

povrede-srca
Foto: tauntongazette

Nepenetrantne povrede

Uglavnom nastaju u saobraćajnom traumatizmu. Nastaju kao posledica pritiska na grudni koš, prema kičmenom stubu, sa naglim povećanjem intrakardijalnog pritiska. Na taj način mogu nastati rupture srčanih struktura.

Commotio cordis je retka povreda bez organskog oštećenja, a manifestuje se poremećajima ritma.

Contusio cordis – manje kontuzije su bez simptoma, dok se kod većih javlja prekordijalni bol, anginozne tegobe, poremećaji ritma. Leči se u hospitalnim uslovima 7-10 dana. Povređeni sa rupturom zahtevaju hitno hiruško lečenje.

Luksacija srca podrazumjeva dislokaciju srca u hemiotoraks pri čemu nastaje akutna insuficijencija velikih krvnih sudova i kompromitacije priliva u srce, pa je potrebno hitno hiruško lečenje.

Jatrogene povrede nastaju kao posledica povrede dijagnostičkim i terapijskim instrumentima.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.