Renalne kolike

2 min čitanja
Renalne kolike

Foto: kurir

Bolovi kod pomeranja bubrežnog kamenca se nazivaju još i renalne kolike.

Renalne kolike spadaju u veoma jake bolove, a ponekad se opisuju i kao neizdrživi. Prati ga obično nemir, povraćanje, preznojavanje. Ovaj bol je tipično lokalizovan u slabini i širi se prema genitalijama. Većina bolesnika već zna da ima bubrežni kamenac, pa se ovaj tip bola ponavlja.

Među osnovnim osobinama ovog bola je da menja jačinu tokom vremena, to jest pojačava se pa nestane da bi se nakon određenog vremena ponovio, opet sa pojačanjem, a zatim nestankom.

Renalne kolike
Foto: poliklinika

Obično nastaju kada se kamen iz bubrega pomeri prema ureteru duž kojeg pokušava da se spusti, dovodeći do oštećenja njegovog zida.

Treba zapamtiti da pojava bola ovih osobina zahteva da se brzo uradi ultrazvučni pregled bubrega. Cilj ovog pregleda je da se na vreme otkrije da li se u bubregu zadržava mokraća, što može da se desi ako je ureter začepljen kamencem. Zadržavanje mokraće u bubregu ne može se predvideti, a ako dugo traje ima teške posledice po zahvaćeni bubreg, sve do njegovog potpunog propadanja.

Šta uraditi kod pojave ovakvog bola? U svakom slucaju potreban je pregled lekara. Od pretraga je potreban pregled urina – tipično je bol ovog tipa praćen pojavom krvi u mokraći, i ultrazvuk bubrega

Lečenje – ovakav tip bola najbolje se otklanja primenom lekova iz grupe spazmolitika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.