Terapija Helicobacter pylori

1 min čitanja
terapija-helicobacter-pylori

Foto: scitecheuropa

Da li ste znali da 90% pacijenata sa ulkusom želuca ima i bakteriju Helicobacter pylori? Terapija Helicobacter pylori je kompleksna i može da bude različita.

Ulkus želuca i duodenuma nastaje zbog disbalansa između protektivnih i agresivnih faktora. Protektivni faktori su sluz, bikarbonati i prostaglandini koji dovode do njihog lučenja. S druge strane agresivni faktori su hlorovodonična kiselina (HCl), pepsin, lekovi, alkohol, psihološki faktori…

Kod 90% pacijenata sa ulkusom želuca postoji udružena infekcija sa bakterijom Helicobacter pylori. Bakterija poseduje enzim ureazu koji rezlaže ureu na ugljen-dioksid i dva molekula amonijaka.

Terapija Helicobacter pylori
Terapija Helicobacter pylori – Foto: hopkinsmedicine

Terapija je kompleksna i može da bude različita. Najčešće se primenjuju blokator protonske pumpe, amoksicilin 1000 mg na 12h i klaritromicin. S druge strane moguća je i kombinacija inhibitora protonske pumpe, tetraciklina, metronidazola i bizmuta. Bizmut čak i sam dovodi do smanjenja broja bakterija za 30%, dok sa tetraciklinima čak i za 90%. Neželjeno dejstvo bizmuta je tamna prebojenost jezika, a bizmut-supsalicilat je kontraindikovan kod dece zbog mogućnosti nastanka Rejevog sindroma.

Simptomi koje izazova Helicobacter pylori

Simptomi su u vidu nadimanja gornjeg dela stomaka, česta pojava gorušice, odnosno žgaravice. To je naročito karakteristično posle konzumiranja sireva, kore hleba, paradajza. Već posle nekoliko dana od uvedene terapije, pacijenti opisuju osećaj olakšanja i prekid ovih simptoma.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.