Tokofobija – Strah od trudnoće i porođaja

4 min čitanja
strah-od-trudnoce-tokofobija-mojamedicina-57

Foto: pexels.com

Tokofobija predstavlja specifičan patološki strah od trudnoće odnosno od porođaja. Ovaj izraz se pojavio u stručnoj literaturi 2000. godine.

Reč potiče od grčkih reči tokos, što znači „porođaj“ i phobos, što znači „strah„. Fobija je iracionalan, intenzivan strah praćen simptomima od strane vegetativnog nervnog sistema (tahikardija, znojenje, podrhtavanje tela, klecanje nogu, lažna vrtoglavica i osećaj strepnje pri samoj pomisli na neki događaj).

Kako se manifestuje tokofobija?

U ovom slučaju osoba doživljava strah pri pomisli ili očekujući porođaj, dolazi do pojačane zaokupljenosti mislima, pogrešne interpretacije, pesimizma, depresije, anksioznosti, pojave nesigurnosti i nepoverenja u pozitivan ishod.

Foto: Paramount

Ova vrsta straha je i načešći uzrok zašto neke žene žele carski rez. Pored simptoma od strane vegetativnog nervnog sistema javljaju se i košmari, poremećaj koncentracije, smanjena efikasnost u poslu i porodičnom funkcionisanju. U ekstremnim slučajevima se izbegava trudnoća uz izgovor da ne žele porodicu i da željno iščekuju klimaks, preterana upotreba kontracepcije, izbegavanje seksualnog kontakta, konflikti u vezama ili čak insistiranje na histerektomiji. Tokofobija kao strah od porođaja je zapravo strah od bola, strah za novorođenče, strah od smrti na porođaju i slično.

Oblici tokofobije

Tokofobija se deli na primarnu i sekundarnu.

  • Primarna tokofobija se odnosi na žene koje nisu rađale i može nastati još u periodu adolescencije i nastaje na temelju tuđih iskustava koje adolescentkinja doživi kao traumatične ili čak gledajući slike i snimke porođaja, pa se u tom slučaju javlja averzija i od trudnoće i od porođaja. A može se javiti u trudnoći i pred sam porođaj.
  • Sekundarna tokofobija se javlja kod žena koje su ranije rađale ali su imale traumatično iskustvo i stvorile su patološki strah od ponovne trudnoće i porođaja.

U nastanku tokofobije mediji igraju značajnu ulogu, jer uglavnom plasiraju negativna iskustva i loše ishode, dok se mnoštvo pozitivnih iskustava zanemaruje ili uopšte ne pominje.

Procenat žena sa tokofobijom je između 10-15% i ovo se odnosi na manifestnu tokofobiju gde i osoba i okolina imaju uvid da je strah koji se javio nerealan i da je potrebna stručna pomoć.

Kako se tretira strah od trudnoće i porođaja?

Način na koji se pomaže ženama sa tokofobijom jeste na prvom mestu adekvatna edukacija. Osvestiti ženu da je ženski organizam stvoren i prilagođen za porođaj. Ženama često nedostaje dobra edukacija o tome šta sve telo može, koje im se sve mogućnosti pružaju da bi im se olakšala trudnoća i porođaj, ali je svakako najgore onima koje okolina ne razume. Vrlo često su okolina i porodica sklone optuživanju i manjku razumevanja.

Ženama je potrebna podrška, edukacija i svaki strah se može pobediti ako mu se adekvatno pristupi. Veliki uticaj imaju i savetovališta za trudnice, dobra komunikacija sa ginekologom koji vodi trudnoću, dobra komunikacija i sa porodicom koju takođe treba edukovati u pojedinim aspektima.

tokofobija
Foto: Inktober

Određeni procenat žena sa tokofobijom oboleva od depresije u trudnoći koja se intenzivira nakon porođaja kao postpartlna depresija. Ovakvo stanje je vrlo bitno prepoznati na vreme i lečiti. Ponekad je potrebno i timsko lečenje u kojem značajno mesto zauzimaju psihijatar, psihoterapeut, ginekolog, savetovalište za trudnice i podrška porodice.

Potrebno je generalno raditi na podizanju svesti od ove pojave i motivisati žene i trudnice da podele svoja osećanja sa porodicnom, sa stručnim osobama ili sa bilo kim ko ih može uputiti kome da se obrate kada se susretnu sa ovako neprijatnim emocijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.