Ulje divljeg origana

3 min čitanja

Da bi se dobio 1 litar najkvalitetnijeg origanovog ulja potrebno je 453 kg divljeg origana.

Divlji origano raste na Mediteranu, na nadmorskim visinamaod 1500 do 2000m. Stoga ima i veću koncentraciju aktivnih supstanci. Postoji pedesetak vrsta ove aromatične biljke. Najveći broj njih raste u Turskoj, koja je prvi svetski izvoznik. U terapeutske svrhe koriste se 4 vrste. Najkorisnije ulje divljeg origana potiče od vrsta Origanum vulgare i Origanum Minutiflorum. Divlji origano raste u našoj zemlji. U narodu je poznat kao vranilova trava i vranilovka. Može narasti od 30 do 60 centimetara u visinu. Cveta od jula do oktobra meseca, u zavisnosti od nadmorske visine. Vrhovi grančica sa cvetovima su upotrebljivi delovi biljke. Najčešće koriste kao začin i čaj.

Moćan prirodni lek jači i od antibiotika. Dve moćne aktivne supstance, timol i karvakrol mu daju moćna antibakterijska i antigljivična svojstva. Divlji origano se pokazao delotvornijim od brojnih antibiotika. Ali za razliku od njih ne izaziva neželjene pojave i kontraefekte. Veliki broj studija in vitro pokazuje da origanovo ulje uništava širok spektar bakterija i gljivica. Antibiotici imaju mnoge kontraindikacije. Digestivne probleme, povraćanje, mučnine, gubitak apetita. Kod pojedinih osoba oni izazivaju neposredne ili odložene alergijske reakcije koje umeju dovesti i do komplikacija. Uz to antibiotici ne deluju samo na one bakterije koje želimo da eliminišemo, već i na sve druge koje su osetljive na određeni antibiotik. To se posebno odnosi na korisne bakterije koje se nalaze u sluzokoži usta, grlu, crevima, genitalnim organima. Umesto dobrih bakterija na tim mestima nastanjuju se drugi mikroorganizmi, otporni na antibiotike. Kao posledica javljaju se dijareja, gljivične infekcije u vidu belih mrlja u usnoj duplji, u rektumu kod dece i u vagini kod žena – Candida vaginitis. Ova neželjena dejstva nastaju nakon duže upotrebe antibiotika širokog spektra. Desetine studija pokazuje da se ulje divljeg origana koristi umesto štetnih antibiotika za određene vrste zdravstvenih problema. Neki smatraju da se ne radi o običnom, već o najefikasnijem priprodnom antibiotiku.

Oralna upotreba podrazumeva da se 2,3 kapi ulja razblaže u kašičici drugog – maslinovog, kokosovog ulja. Pazite da u toj mešavini ulja bude najviše do 5 procenata origanovog, nikako više od toga, jer u suprotnom može biti štetno. Preporučenu dozu možete usuti u 1 dl mleka, soka, jogurta, dobro promešati i popiti. Nemojte ga mešati sa citrusima, niti dugo zadržavati u ustima. Poželjno je popiti čašu vode nakon upotrebe ovog ulja. Kod lokalne primene treba razrediti desetak kapi ulja origana u 100 ml hladno ceđenog maslinovog ili nekog drugog ulja i mazati bolno mesto. Ulje origana je dostupno ne samo u obliku ulja, već i u kapsulama. Na taj način se postiže pravilno doziranje i jednostavana upotreba. Kapsule sadrže 45 mg ulja , zatim maslinovo ulje i oko 80 procenata dragocenog karvakrola.

Izvor: jogaportal.com

4 Komentari na “Ulje divljeg origana

  1. Šta se dešava ako se slučajno unese previše divljeg origana. 3 kapi sam slučajno, nakon pola sata počeo sam da osećam gušenje, pad pritiska i nepravilan rad srca i mučnina u grudima.
    Inače kada sam uzimao 2 kapi bilo je sve ok

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.